SUA cer Rusiei să ia "măsuri concrete" pentru aplicarea acordului de la Geneva. Răspunsul Moscovei

Şeful diplomaţiei americane, John Kerry, a cerut, luni, Rusiei să ia "măsuri concrete" pentru a facilita punerea în aplicare a acordului de la Geneva, destinat calmării tensiunilor în Ucraina. În replică, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a îndemnat Statele Unite să convingă autorităţile de la Kiev să-şi respecte angajamentele asumate la Geneva.

1223 afișări
Imaginea articolului SUA cer Rusiei să ia "măsuri concrete" pentru aplicarea acordului de la Geneva. Răspunsul Moscovei

Washingtonul cere Moscovei să ia "măsuri concrete" pentru aplicarea acordului de la Geneva (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cadrul unei conversaţii cu omologul său rus Serghei Lavrov, Kerry " a îndemnat Rusia să ia măsuri concrete pentru a ajuta la punerea în aplicare a acordului de la Geneva, făcând apel public la separatişti să evacueze" clădirile ocupate ilegal, a afirmat Jennifer Psaki, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

Kerry, de asemenea, i-a cerut lui Lavrov să numească un diplomat de rang înalt pentru a colabora cu misiunea de supraveghere a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), cu scopul de a demonstra că "Rusia susţine acordul (de la Geneva) şi vrea o detensionare a situaţiei" din Ucraina, a relatat Psaki.

Anterior, Lavrov a afirmat că autorităţile de la Kiev "încalcă grav" acordul de la Geneva, care prevede în special dezarmarea grupărilor armate ilegale şi evacuarea clădirilor ocupate în oraşele ucrainene.

"Nu numai că acordul de la Geneva nu este respectat, ci sunt luate măsuri, în special de către cei care au preluat puterea la Kiev, care îl încalcă grav", a declarat Serghei Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă.

Aceste declaraţii "nu corespund realităţii" i-a răspuns Kerry ministrului rus, potrivit lui Psaki.

"Guvernul ucrainean a pus în aplicare o lege de amnistiere a separatiştilor care lasă armele jos şi părăsesc instituţiile pe care le ocupă" ilegal în estul Ucrainei, a afirmat ea, adăugând că autorităţile de la Kiev au trimis reprezentanţi pentru misiunea OSCE.

Kerry "i-a cerut Rusiei să dea dovadă de acelaşi nivel de respect faţă de angajamentele" asumate la reuniunea de la Geneva, a menţionat Jennifer Psaki.

Lavrov: Washingtonul trebuie să convingă Kievul să-şi respecte angajamentele asumate la Geneva

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a îndemnat luni Statele Unite să convingă autorităţile de la Kiev să-şi respecte angajamentele asumate la reuniunea de la Geneva, pentru a detensiona situaţia din Ucraina.

În cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său american, John Kerry, Lavrov "i-a cerut secretarului de Stat (american) să exercite influenţă asupra Kievului, pentru ca anumite capete înfierbântate să nu provoace un conflict săngeros", subliniind că Washingtonul trebuie să-i "încurajeze pe liderii ucraineni să-şi îndeplinească cu stricteţe obligaţiile", a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, Lavrov a evocat "incapacitatea şi o lipsă de voinţă din partea autorităţilor ucrainene de a pune capăt actelor de violenţă ale formaţiunii naţionaliste Pravîi Sektor".

Această conversaţie telefonică are loc în contextul vizitei la Kiev a vicepreşedintelui american Joe Biden, care urmează să se întâlnează marţi cu preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov şi premierul Arseni Iaţeniuk.

Rusia şi Statele Unite se acuză reciproc de ingerinţă şi absenţa voinţei de aplicare a acordului de la Geneva, de la semnarea sa, joi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici