SUA condamnă "cu fermitate" execuţia unor opozanţi în Iran

Statele Unite condamnă "cu fermitate" execuţia "nedreaptă" a doi opozanţi în Iran, a reacţionat un purtător de cuvânt al Casei Albe, în timpul unei vizite a preşedintelui Barack Obama în Florida (sud-est).

8 afișări
Imaginea articolului SUA condamnă "cu fermitate" execuţia unor opozanţi în Iran

SUA condamnă "cu fermitate" execuţia unor opozanţi în Iran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statele Unite condamnă cu fermitate aceste execuţii injuste", a declarat adjunctul purtătorului de cuvânt al lui Obama, Bill Burton, referitor la spânzurarea a doi monarhişti acuzaţi că ar fi încercat să modifice ordinea constituţională iraniană.

"Uciderea unor deţinuţi politici care îşi exercită drepturile universale nu va aduce Republicii Islamice respectul şi legitimitatea pe care aceasta le caută. Acest lucru va servi doar la accentuarea izolării Guvernului iranian faţă de restul lumii şi faţă de poporul său", a adăugat Burton.

Iranul a executat joi, prin spânzurare, doi monarhişti, acestea fiind primele execuţii ale unor opozanţi de la începutul gravei crize politice declanşată de realegerea contestată a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, în iunie 2009.

Aceşti doi opozanţi, acuzaţi că sunt "mohareb" ("inamici ai lui Allah"), au fost condamnaţi la moarte în octombrie, în cadrul unei serii de procese împotriva opozanţilor şi manifestanţilor arestaţi în timpul revoltelor care au avut loc după alegerile prezidenţiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici