SUA consideră "contraproductivă" negarea genocidului de la Srebreniţa de către preşedintele sârb

Statele Unite au denunţat marţi declaraţiile preşedintelui sârb Tomislav Nikolici ce negau existenţa unui genocid în 1995 la Srebreniţa, în Bosnia, numindu-le "contraproductive".

187 afișări
Imaginea articolului SUA consideră "contraproductivă" negarea genocidului de la Srebreniţa de către preşedintele sârb

SUA consideră "contraproductivă" negarea genocidului de la Srebreniţa de către preşedintele sârb (Imagine: MEdiafax Foto/AFP)

"Genocidul de la Srebreniţa nu este o calificare determinată în mod subiectiv", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner.

"Este vorba de un act criminal bine definit pe care Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie l-a recunoscut", a adăugat acesta.

"Curtea Penală Internaţională (CPI) a concluzionat de asemenea că un genocid a avut loc la Srebreniţa. Asta nu poate fi negat", a mai spus el.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Nikolici are "posibilitatea de a adopta un ton constructiv pentru regiune, însă astfel de declaraţii nefondate cu privire la Srebreniţa şi alte crime de război sunt contraproductive pentru promovarea stabilităţii şi a reconcilierii în regiune".

Toner a făcut apel la toate părţile implicate "să acţioneze responsabil cu scopul de a susţine cooperarea şi reconcilierea" în regiune.

Tomislav Nikolici a negat existenţa unui genocid în 1995 la Srebreniţa, declaraţii care pun în discuţie pretinsul său abandon al ultranaţionalismului şi care pot degrada relaţiile într-o regiune încă profund afectată de războaiele din anii 1990.

"Nu a avut loc un genocid la Srebreniţa", a declarat noul preşedinte sârb, un naţionalist populist care a fost învestit joi, într-un interviu pentru televiziunea din Muntenegru difuzat pe site-ul său de Internet vineri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici