SUA construiesc un radar antibalistic în Qatar, în contextul riscului unui conflict cu Iranul

Statele Unite construiesc o staţie radar antirachetă într-o locaţie secretă din Qatar, iar Pentagonul organizează cel mai amplu exerciţiu de depistare a minelor din Golful Persic, în contextul riscului unui conflict militar cu Iranul, afirmă oficiali americani citaţi de Wall Street Journal.

209 afișări
Imaginea articolului SUA construiesc un radar antibalistic în Qatar, în contextul riscului unui conflict cu Iranul

SUA construiesc un radar antibalistic în Qatar, în contextul riscului unui conflict cu Iranul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Staţia radar va face parte din infrastructura sistemului care are rolul protejării obiectivelor americane, Israelului şi ţărilor europene de ameninţarea balistică iraniană, explică oficialii citaţi de Wall Street Journal.

Exerciţiul de localizare şi distrugere a minelor va avea loc în septembrie şi este primul de acest fel organizat la acest nivel în Golful Persic.

Noile măsuri ale Pentagonului reflectă preocuparea că tensiunile cu Iranul s-ar putea intensifica în contextul intrării în vigoare a sancţiunilor împotriva regimului islamist de la Teheran. Chiar dacă oficiali din cadrul Pentagonului susţin că proiectul staţiei radar şi exerciţiile navale au scopuri pur defensive, Iranul le va cataloga cu siguranţă drept provocări.

Noile măsuri au rolul de a oferi asigurări Israelului şi altor state că Pentagonul face tot posibilul pentru contracararea ameninţării iraniene în contextul îndelungatelor negocieri lipsite de rezultat pe tema programului nuclear iranian.

Oficiali americani de rang înalt recunosc că există preocupări la Washington că Israelul ar putea ataca instalaţiile nucleare iraniene. Iranul a respins permanent acuzaţiile Occidentului că ar încerca să fabrice arme nucleare. Regimul islamist de la Teheran a ameninţat în mod repetat că ar putea mina căile de navigaţie din Strâmtoarea Hormuz din cauza sancţiunilor americane şi europene, precum şi în cazul unui conflict.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici