SUA: Elefanţii ar putea fi scoşi din spectacolele de circ

Justiţia federală americană a început, miercuri, să examineze o propunere de scoatere a elefanţilor din circurile Ringling Bros, Barnum şi Bailey, acuzate de maltratarea animalelor.

32 afișări
Imaginea articolului SUA: Elefanţii ar putea fi scoşi din spectacolele de circ

SUA: Elefanţii ar putea fi scoşi din spectacolele de circ (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mai multe organizaţii pentru apărarea animalelor, între care şi Animal Welfare Institute (AWI) sau American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA), au iniţiat acest proces în urmă cu opt ani, în urma unei plângeri formulate de un fost angajat al circului Ringling Bros, scandalizat de felul în care erau trataţi elefanţii.

Reclamanţii afirmă că circul încalcă legea privind protecţia animalelor în pericol, "hărţuind şi rănind" elefanţii de Asia.

Ei denunţă utilizarea unor beţe lungi, cu vârfuri ascuţite, curbate, folosite pentru a dresa elefanţii.

"Aceste instrumente sunt folosite în mod normal pentru a disciplina, corecta şi pedepsi elefanţii", a afirmat avocatul organizaţiilor pentru apărarea drepturilor animalelor, Katherine Meyer.

De asemenea, ea a atras atenţia şi asupra deplasărilor lungi ale circului prin ţară, în timpul cărora elefanţii erau ţinuţi în cuşti de fier, cu lanţuri la picioare, timp de zeci de ore.

Avocatul care reprezintă Ringling Bros, John Simpson, a apărat angajaţii circului, susţinând că utilizarea acestor instrumente nu este dăunătoare animalelor.

"Elefanţii au pielea groasă. Aceste instrumente nu le fac rău", a spus acesta, acuzând reclamanţii de a dori pur şi simplu interzicerea elefanţilor în circ.

În proces urmează să fie audiaţi martori şi prezentate fotografii, înregistrări video, dar şi instrumente de dresaj sau lanţuri grele. Procesul, care va dura circa trei săptămâni, se va termina după opt ani de proceduri.

"Nu e niciodată prea târziu să închizi cazul", a spus judecătorul Emmett Sullivan, în deschiderea şedinţei.

Citeşte şi:

Elefanţii africani ar putea dispărea de pe glob până în 2020

Trupele din Zimbabwe sunt hrănite cu elefanţi

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici