SUA finanţează procesul împotriva Khmerilor Roşii

Statele Unite contribuie cu aproximativ 1,5 milioane de dolari la finanţarea primului proces al unui fost oficial al regimului Khmerilor Roşii, în faţa unui tribunal cambodgian, a anunţat, miercuri, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

23 afișări
Imaginea articolului SUA finanţează procesul împotriva Khmerilor Roşii

SUA finanţează procesul împotriva Khmerilor Roşii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Susţinem cu fermitate prezentarea în faţa justiţiei a liderilor vinovaţi de atrocităţile comise în timpul regimului Khmerilor Roşii", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Gordon Duguid, într-o conferinţă de presă.

"Ajutorul Statelor Unite pentru acest tribunal se ridică, în prezent, la peste un milion şi jumătate de dolari", a adăugat el.

La 30 de ani de la prăbuşirea regimului Khmerilor Roşii, un tribunal cambodgian cu participare internaţională a început, marţi, să judece un prim suspect pentru atrocităţile comise la vremea respectivă, Kaing Guek Eav, în vârstă de 66 de ani, cunoscut sub numele de "Douch".

Pus sub acuzare pentru crime de război, crime împotriva umanităţii, tortură şi crime cu premeditare, Douch era comandantul, la acea vreme, al închisorii Tuol Sleng (S-21), un centru de interogatorii creat în cadrul unui fost liceu, în care peste 15.000 de persoane au fost torturate şi apoi ucise în aşa-numite "câmpuri ale morţii", în cadrul unor ample acţiuni de epurare ordonate de către regimul ultra-comunist al lui Pol Pot.

Citeşte şi:

Doi lideri ai khmerilor roşii, arestaţi pentru crime împotriva umanităţii

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici