SUA i-au expulzat pe cei 10 agenţi ruşi, după ce Rusia a graţiat patru condamnaţi pentru spionaj

Cele zece persoane suspectate în SUA că ar fi făcut parte dintr-o reţea de spionaj în favoarea Rusiei au fost expulzate din Statele Unite, după ce preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a graţiat patru ruşi condamnaţi pentru spionaj în beneficiul Washingtonului.

53 afișări
Imaginea articolului SUA i-au expulzat pe cei 10 agenţi ruşi, după ce Rusia a graţiat patru condamnaţi pentru spionaj

SUA i-au expulzat pe cei 10 agenţi ruşi, după ce Rusia a graţiat patru condamnaţi pentru spionaj

Cei zece suspecţi îşi recunoscuseră vinovăţia în cursul unor audieri desfăşurate joi şi, conform postului de televiziune NY1, au fost îmbarcaţi într-un autobuz care i-a transportat la unul dintre aeroporturile din New York, de unde urmau să plece către Moscova.

Medvedev a semnat joi un decret de graţiere pentru patru persoane condamnate pentru spionaj în favoarea Statelor Unite - Igor Sutiaghin, Aleksandr Zaprorojski, Ghenadi Vasilenko şi Serghei Skripal. Toţi cei patru semnaseră solicitări de graţiere, în care îşi recunoşteau şi vinovăţia, a declarat, vineri, Natalia Timakova, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus.

Surse de la Kremlin au afirmat că schimbul de spioni a fost posibil numai datorită "înaltului nivel de încredere" dintre preşedinţii celor două ţări. "Acest schimb a devenit posibil datorită unui nou spirit în relaţiile ruso-americane (...) şi unui nivel înalt al încrederii dintre preşedinţii celor două ţări, pe care nimeni nu va reuşi să o zdruncine", au precizat sursele citate.

Potrivit unui oficial din adminsitraţia rusă, Medvedev a luat în calcul şi faptul că acuzaţii au ispăşit deja condamnări importante. "Sutiaghin a fost în închisoare timp de 11 ani, Zaporojski a ispăşit o condamnare de aproape nouă ani, iar Skripal, cinci ani şi jumătate", a afirmat el.

La rândul lor, Statele Unite au afirmat că schimbul de spioni a fost decis din motive de securitate naţională şi umanitare, precizând că reţinerea celor zece agenţi secreţi ruşi nu prezenta nici un interes strategic. "(Schimbul) a fost decis pentru rezolvarea rapidă şi globală a cazului, din motive de securitate naţională şi umanitare", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner.

"O detenţie prelungită în SUA a celor zece agenţi nu prezenta nici un interes în termeni de securitate naţională", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici