SUA îi avertizează pe americanii care călătoresc în Europa privind riscuri de atentate

Statele Unite au emis duminică o avertizare adresată americanilor care călătorec în Europa, cu privire la riscuri "potenţiale de atentate teroriste", cerându-le să fie atenţi în special în locurile publice, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

45 afișări
Imaginea articolului SUA îi avertizează pe americanii care călătoresc în Europa privind riscuri de atentate

SUA îi avertizează pe americanii care călătoresc în Europa privind riscuri de atentate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Informaţiile actuale sugerează că al-Qaida şi organizaţii afiliate continuă să pregătească atentate teroriste", afirmă Departamentul de Stat.

"Cetăţenii americani trebuie să fie deosebit de atenţi şi să ia toate măsurile necesare pentru a-şi asigura securitatea în timpul călătoriilor", continuă comunicatul.

Această avertizare, care fusese anunţată sâmbătă de oficiali americani sub acoperirea anonimatului, corespunde unui prim nivel de avertisment pentru călătoriile în străinătate, înaintea celui care sfătuieşte formal la evitarea deplasărilor.

Serviciile de informaţii occidentale au dejucat proiecte de atentate legate de al-Qaida, în mari oraşe din Marea Britanie, Franţa şi Germania, în stilul celor comise la Bombay, în India, în noiembrie 2008, unde au fost ucise 166 de persoane, afirmat săptămâna aceasta presa anglo-saxonă.

Aceste informaţii au fost confirmate parţial de oficiali, dar nu şi de Guvernele vizate.

"Guverne europene au luat măsuri pentru a împiedica un atentat, în timp ce altele au evocat public nivelul mai ridicat al ameninţării", a subliniat Departamentul de Stat.

"Teroriştii ar putea recurge la diferite mijloace şi arme şi ar putea viza oficiali guvernamentali, dar şi interese private", a adăugat comunicatul.

"Cetăţenii americani rămân ţinte pentru atentate teroriste potenţiale în transporturile publice şi alte infrastructuri turistice", potrivit aceleiaşi surse.

În trecut, "teroriştii au vizat şi comis atentate în metrou şi gări, precum şi împotriva serviciilor de transport aerian şi maritim", continuă Departamentul de Stat.

"Continuăm să lucrăm strâns cu aliaţii noştri europeni (...) şi informaţiile sunt împărtăşite regulat între SUA şi partenerii lor cheie, pentru a determina eşecul unui complot terorist, a identifica şi lua măsuri împotriva potenţialilor terorişti, precum şi pentru a consolida apărarea noastră împotriva posibilelor ameninţări", precizează sursa citată.

Departamentul de Stat recomandă de asemenea ca toţi cetăţenii americani să îşi anunţe proiectele de călătorie la secţiunea consulară a ambasadei americane din ţara în care merg, pe un site al Departamentului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici