SUA le cer cetăţenilor americani să părăsească "imediat" Yemenul

Statele Unite le-au cerut, marţi, cetăţenilor americani să părăsească "imediat" Yemenul, relatează AFP.

862 afișări
Imaginea articolului SUA le cer cetăţenilor americani să părăsească "imediat" Yemenul

SUA le cer cetăţenilor americani să părăsească "imediat" Yemenul (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Acest avertisment al Departamentului de Stat are loc după închiderea mai multor ambasade şi consulate americane în Orientul Mijlociu şi în Africa, din cauza unor ameninţări cu atentate Al-Qaida, în special în Yemen.

În comunicat, Departamentului de Stat "încurajează cetăţenii americani să-şi amâne călătoria în Yemen, iar pe cetăţenii americani care trăiesc în prezent în Yemen să plece imediat".

Considerând gradul de ameninţare "extrem de ridicat", Departamentul de Stat a "ordonat retragerea personalului guvernamental american neesenţial din Yemen".

"Organizaţiile teroriste, între care filiala Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), continuă să fie foarte active în Yemen", avertizează comunicatul.

"Guvernul american rămâne foarte preocupat în legătură cu eventuale atacuri împotriva unor cetăţeni americani (aflaţi în vizită sau rezidenţi în Yemen) şi instalaţii americane, întreprinderi şi interesele americane şi occidentale", anunţă comunicatul.

AQPA, considerată ca fiind una dintre grupările cele mai active ale reţelei teroriste fondate de către Osama Ben Laden, este suspectată că a pregătit în ultimii ani numeroase atacuri împotriva Statelor Unite.

Avertismentul Departamentului de Stat are loc la câteva ore după efectuarea unui atac cu avion fără pilot american, soldat cu uciderea a patru presupuşi membri ai Al-Qaida în Yemen. Nu se ştie dacă există vreo legătură între cele două acţiuni.

Oficialii americani vorbesc foarte rar despre programul secret de raiduri cu avioane fără pilot în Yemen şi nu au putut fi contactaţi pentru a oferi declaraţii.

În urma interceptării unor mesaje care conţineau ameninţări cu atentate între numărul unu al Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, şi Nasser Al-Whaychi, liderul filialei Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), cu sediul în Yemen, Washingtonul a decis să închidă ambasade şi consulate din Orientul Mijlociu şi Africa, potrivit presei americane.

Alerta cu privire la posibile atacuri ale Al-Qaida a antrenat, de asemenea, închiderea altor ambasade occidentale, mai ales la Sanaa.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici