SUA preia de la Franţa preşedinţia anuală a G7

SUA preia la 1 ianuarie de la Franţa preşedinţia Grupul celor Şapte (G7), pentru un mandat de un an de zile, până pe data de 31 decembrie 2020, statele membre deţinând pe rând preşedinţia organizaţiei, al cărei principal domeniu de activitate este ecomomia mondială.

555 afișări
Imaginea articolului SUA preia de la Franţa preşedinţia anuală a G7

SUA preia de la Franţa preşedinţia anuală a G7

Grupul celor Şapte (G7) reprezintă un forum internaţional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic şi militar: Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi Statele Unite ale Americii. Împreună, acestea, deşi cuprind doar aproximativ 14% din populaţia lumii, însumează 60% din produsul intern brut la nivel mondial. De asemenea, ele totalizează aproximativ 72% din cheltuielile militare din lume, iar patru din cele şapte, adică Franţa, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, deţin peste 95% din armamentul nuclear al lumii.

Preşedinţia grupului se roteşte anual în rândul ţărilor membre, fiecare nou mandat începând cu data de 1 ianuarie. Ordinea rotaţiei este: Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, Rusia (suspendată), Germania, Japonia, Italia şi Canada.

Ţara care deţine preşedinţia este responsabilă de planificarea şi găzduirea unei serii de întâlniri la nivel ministerial, care au dus la un summit la jumătatea anului la care au participat şefii de stat şi de Guvern ai statelor membre. Preşedintele Comisiei Europene participă în mod egal la toate evenimentele din cadrul summit-ului.

Între 1997 şi 2014, G7 a fost cunoscut ca Grupul celor Opt (G8), format din ţările G7 plus Rusia. La 2 martie 2014, datorită implicării Rusiei în conflictul din Ucraina, celelalte şapte state membre (fără Rusia), împreună cu reprezentanţii Uniunii Europene şi ai Comisiei Europene au anulat participarea la summit-ul de la Sochi, din Rusia, şi, în schimb, s-au întrunit la Bruxelles în formatul G7, excluzând efectiv Rusia din organizaţie. Conform comunicatului oficial: „În aceste condiţii, nu vom participa la Summit-ul planificat să aibă loc la Soci. Vom suspenda participarea noastră la G-8, până când Rusia îşi va schimba atitudinea”.

Din 2014 încoace grupul G8 efectiv cuprinde şapte state şi UE care a devenit al optulea membru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
franţa,
g7

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici