SUA renunţă la conceptul de "inamic combatant"

Administraţia americană a anunţat că va renunţa la calificativul "inamic combatant" pentru a justifica reţinerea persoanelor bănuite de terorism la centrul de detenţie de la Guantanamo, a anunţat, vineri, Departamentul Justiţiei.

28 afișări
Imaginea articolului SUA renunţă la conceptul de "inamic combatant"

SUA renunţă la conceptul de "inamic combatant"

Definiţia de "inamic combatant" - un concept utilizat de administraţia fostului preşedinte George W. Bush pentru a desemna persoanele bănuite că au susţinut sau au participat la acte teroriste - a fost folosită până în prezent pentru a justifica detenţia pe termen nelimitat a suspecţilor la Guantanamo, fără inculpare.

Departamentul Justiţiei a precizat că a transmis unui tribunal federal un nou regulament care poate justifica menţinerea în custodie a deţinuţilor de la Guantanamo. Definiţia "nu foloseşte expresia inamic combatant", iar reţinerea suspecţilor de terorism "se va baza pe legile internaţionale", afirmă comunicatul Departamentului Justiţiei, adăugând că vor fi menţinuţi în custodie numai "cei care au adus un sprijin important reţelei al-Qaida sau talibanilor".

"Noile norme se bazează pe dreptul de război internaţional (...) şi prevăd clar că guvernul nu are autoritatea de a deţine aceste persoane pentru un sprijin minor sau nedovedit pentru al-Qaida sau talibani", precizează textul.

"În timp ce lucrăm la elaborarea unei noi politici privind aceşti deţinuţi, este esenţial să acţionăm într-un mod care consolidează securitatea noastră naţională, care care este în acord şi cu valorile noastre, şi cu legea", a afirmat procurorul general Eric Holder.

Centrul de la Guantanamo a fost deschis după atentatele din 11 septembrie 2001, pentru reţinerea "combatanţilor ilegali". La începutul mandatului său, preşedintele Barack Obama a decis închiderea centrului de detenţie până la începutul anului viitor, marcând o modificare clară faţă de politicile controversate de luptă împotriva terorismului ale administraţiei Bush.

"Renunţând la termenul de inamic combatant, administraţia Obama a făcut un pas în plus către clarificarea poziţiei sale referitoare la deţinuţii de la Guantanamo", a apreciat organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International. "Încă o dată, administraţia Obama face o jumătate de pas în direcţia cea bună", a afirmat, la rândul său, Anthony D. Romero, directorul organizaţiei americane pentru apărarea libertăţilor civile ACLU.

Directorul programului "terorism şi antiterorism" al organizaţiei Human Rights Watch, Joanne Mariner, a apreciat că "poziţia administraţiei Obama faţă de deţinuţi este, în esenţă, aceeaşi cu cea a administraţiei Bush, numai că are un alt nume".

Citeşte şi:

Obama a dispus închiderea Guantanamo

Obama dispune închiderea centrelor de detenţie ale CIA din străinătate

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici