SUA sancţionează sute de entităţi şi persoane care au legături cu Rusia /Moscova ripostează simetric

Administraţia de la Washington a anunţat vineri, în paralel cu summitul Grupului G7, noi sancţiuni masive contra Rusiei, vizând sute de entităţi şi persoane, dar Moscova a reacţionat simetric, impunând restricţii pentru sute de cetăţeni americani, inclusiv pentru fostul preşedinte Barack Obama.

606 afișări
Imaginea articolului SUA sancţionează sute de entităţi şi persoane care au legături cu Rusia /Moscova ripostează simetric

Mediafax Foto

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat sancţiuni împotriva a 22 de persoane şi 104 entităţi, din peste 20 de ţări şi jurisdicţii, din cauza colaborării cu Rusia. Sancţiunile au rolul de a bloca accesul Rusiei la tehnologii esenţiale, la resurse energetice şi financiare.

"Eforturile noastre colective au permis privarea Rusiei de elemente cruciale de care are nevoie pentru echiparea armatei şi pentru reducerea drastică a veniturilor de care dispune Kremlinul pentru finanţarea aparatului de război", a declarat Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, citată de cotidianului Le Monde.

La rândul său, Departamentul de Stat de la Washington a anunţat, potrivit postului de televiziune CNN, "sancţiuni vizând peste 200 de entităţi, persoane, nave şi avioane", potrivit unui comunicat al secretarului de Stat, Antony Blinken.

Noile sancţiuni ale Washingtonului vizează inclusiv persoane implicate în presupusele activităţi ale Rusiei de a deporta copii din Ucraina şi de a-i plasa în centre de reeducare, un caz pentru care Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui Vladimir Putin.

În replică, Ministerul rus de Externe a anunţat vineri seară restricţii de călătorie pentru 500 de cetăţeni americani, inclusiv pentru fostul preşedinte Barack Obama, potrivit agenţiei Reuters. De asemenea, Administraţia de la Moscova a anunţat că refuză o nouă cerere a Washingtonului de a avea acces consular la jurnalistul american Evan Gershkovich, aflat în detenţie pentru presupuse activităţi de spionaj.

Printr-o altă decizie, Ministerul rus de Interne a anunţat plasarea pe lista persoanelor date în urmărire a procurorului Karim Khan, de la Curtea Penală Internaţională, ca reacţie la emiterea mandatului de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici