SUA se bazează pe aliaţii străini pentru a captura suspecţi de terorism

Statele Unite se bazează tot mai mult pe serviciile de informaţii din alte ţări pentru a captura, interoga şi deţine pe unii dintre cei mai importanţi suspecţi de terorism prinşi în afara Irakului şi Afganistanului, susţin oficiali guvernamentali, citaţi de New York Times.

14 afișări
Imaginea articolului SUA se bazează pe aliaţii străini pentru a captura suspecţi de terorism

SUA se bazează pe aliaţii străini pentru a captura suspecţi de terorism (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Abordarea actuală, care a început în ultimii doi ani ai administraţiei George W. Bush şi a crescut în amploare în timpul preşedintelui Barack Obama, este, în parte, rezultat al deciziilor judiciare şi al schimbărilor de politică ce au dus la închiderea centrelor de detenţie secrete conduse de Agenţia Centrală de Informaţii americană (CIA) şi care aproape au pus capăt transferului de prizonieri din afara Irakului şi Afganistanului către închisorile militare americane.

De fapt, SUA nu au mai deţinut nici un suspect de terorism important în afara Irakului şi Afganistanului de la învestirea lui Obama.

Ca un exemplu al acestei cooperări tot mai mari cu alte state, în ultimele zece luni, în jur de şase experţi de logistică şi finanţatori care au susţinut reţeaua al-Qaida au fost reţinuţi de servicii de informaţii în patru ţări din Orientul Mijlociu, după ce Statele Unite au furnizat date importante care au contribuit la arestarea lor de către serviciile de securitate locale, a afirmat un fost oficial american în serviciile de contraterorism.

În plus, potrivit unor oficiali pakistanezi, serviciile de securitate din Pakistan au capturat în acest an doi suspecţi, unul saudit şi altul yemenit, cu ajutorul sprijinului logistic şi al serviciilor de informaţii americane.

Cei doi sunt cei mai importanţi agenţi operaţionali din al-Qaida capturaţi de la învestirea în funcţie a preşedintelui Obama, ei fiind încă deţinuţi de Pakistan, susţin aceleaşi surse.

Potrivit oficialilor, Statele Unite au acumulat atât de multe informaţii despre reţeaua teroristă al-Qaida, în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001, încât se poate baza deplin pe partenerii externi pentru a deţine şi a interoga tot mai mulţi suspecţi.

"Aceasta este metoda preferată în prezent", a declarat un fost oficial în contraterorism. Totuşi, Statele Unite îşi vor rezerva dreptul în viitor de a deţine agenţii operativi de cea mai mare importanţă din al-Qaida, precizează oficialii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici