SUA şi Cehia anunţă încheierea unui acord privind apărarea antirachetă

Statele Unite şi Cehia au anunţat, la Bucureşti, că au încheiat un acord privind amplasarea pe teritoriul ceh a unor elemente ale scutului antirachetă american.

14 afișări
Imaginea articolului SUA şi Cehia anunţă încheierea unui acord privind apărarea antirachetă

SUA şi Cehia anunţă încheierea unui acord privind apărarea antirachetă (Imagine:Mediafax Foto)

"Statele Unite şi Republica Cehă sunt bucuroase să anunţe încheierea negocierilor pentru un acord privind apărarea antirachetă. Avem intenţia să semnăm acordul în viitorul apropiat", se arată într-o declaraţie comună, publicată în marja summitului NATO de la Bucureşti.

"Acest acord este un pas important în efortul nostru de asigurare a protecţiei ţărilor noastre şi a aliaţilor noştri din NATO, în faţa ameninţării tot mai mari a proliferării rachetelor balistice şi armelor de distrugere în masă", adaugă declaraţia comună.

Acordul prevede amplasarea în Republica Cehă a unei staţii radar pentru detectarea lansărilor de rachete balistice, care urmează să funcţioneze împreună cu zece rachete de interceptare instalate în Polonia. Negocierile dintre Statele Unite şi Polonia ar putea continua timp de mai multe săptămâni.

Washingtonul afirmă că elementele scutului antirachetă american instalate în Europa centrală au ca scop asigurarea protecţiei SUA faţă de posibile atacuri venite din partea unor ţări cum este Iranul. Rusia şi-a exprimat opoziţia fermă faţă de instalarea sistemului american în Europa.

Un înalt oficial ceh a precizat că acordul ar putea fi semnat la începutul lunii mai.

Statele Unite au purtat negocieri bilaterale cu Cehia şi Polonia, însă autorităţile de la Praga au insistat ca proiectul să primească şi acordul NATO, pentru a putea fi aprobat de Parlament.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici