SUA şi Rusia au decis continuarea negocierilor / Este posibil un nou summit Biden-Putin

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au stabilit continuarea discuţiilor pentru depăşirea tensiunilor, urmând să fie formulate răspunsuri săptămâna viitoare şi existând posibilitatea unui nou summit al preşedinţilor Joseph Biden şi Vladimir Putin.

2685 afișări
Imaginea articolului SUA şi Rusia au decis continuarea negocierilor / Este posibil un nou summit Biden-Putin

SUA şi Rusia au decis continuarea negocierilor / Este posibil un nou summit Biden-Putin

"Am convenit că vor fi prezentate răspunsuri scrise săptămâna viitoare la propunerile noastre. Suntem de acord că este necesar un dialog rezonabil pentru scăderea emoţiilor", a afirmat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit cotidianului Le Figaro, după întrevederea pe care a avut-o vineri, în oraşul elveţian Geneva, cu secretarul de Stat american, Antony Blinken.

"Nu ştim dacă suntem pe o direcţie bună, vom şti când vom avea un răspuns. Vor fi noi contacte la nivelul nostru", a precizat Serghei Lavrov.

"Am stabilit că este important ca procesul diplomatic să continue. Rusia trebuie să decidă ce direcţie vrea să urmeze. Eu cred că suntem pe o cale mai clară de înţelegere a preocupărilor în mod reciproc. Statele Unite şi aliaţii europeni s-au pregătit să analizeze modalităţi de a aborda preocupările Rusiei privind prezenţa NATO în apropierea frontierelor sale, dar doar pe bază de reciprocitate", a declarat Antony Blinken, citat de postul CBS News.

"Eu am prezentat o serie de idei pentru reducerea tensiunilor şi consolidarea securităţii. Dar, dacă forţele ruse trec frontiera Ucrainei, aceasta va fi considerată o invazie şi va atrage o reacţie rapidă, severă şi unitară din partea Statelor Unite, a aliaţilor şi partenerilor SUA", a subliniat Antony Blinken. Secretarul de Stat american a precizat că există posibilitatea, în cazul în care negocierile avansează, organizării unui nou summit al preşedinţilor Joseph Biden şi Vladimir Putin. Serghei Lavrov a notat că, deocamdată, evocarea unui astfel de summit este "prematură".

Rusia solicită garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice. Moscova se opune continuării extinderii NATO spre est şi cere diminuarea forţelor militare occidentale din apropierea frontierelor ruse.

Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici