SUA şi Rusia vor vorbi despre ocupaţia israeliană în faţa instanţei supreme a ONU

Statele Unite şi Rusia vor prezenta miercuri argumente în cadrul procedurilor de la cea mai înaltă instanţă a ONU care examinează legalitatea ocupaţiei israeliene a teritoriilor palestiniene, potrivit Reuters.

282 afișări
Imaginea articolului SUA şi Rusia vor vorbi despre ocupaţia israeliană în faţa instanţei supreme a ONU

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a fost solicitată în 2022 de Adunarea Generală a ONU să emită un aviz neobligatoriu cu privire la consecinţele juridice ale ocupaţiei.

Israelul, care nu participă, a declarat în comentarii scrise că implicarea Curţii ar putea fi dăunătoare pentru obţinerea unei soluţii negociate.

În 2022, Washingtonul s-a opus emiterii unui aviz de către Curte şi se aşteaptă ca miercuri să susţină că aceasta nu se poate pronunţa asupra legalităţii ocupaţiei.

Peste 50 de state vor prezenta argumente până la 26 februarie. Egiptul şi Franţa erau, de asemenea, programate să ia cuvântul miercuri.

Luni, reprezentanţii palestinieni au cerut judecătorilor să declare ilegală ocupaţia israeliană a teritoriului lor şi au spus că opinia CIJ ar putea ajuta la găsirea unei soluţii cu cele două state.

Marţi, 10 state, inclusiv Africa de Sud, au criticat în mod covârşitor comportamentul Israelului în teritoriile ocupate, multe dintre ele îndemnând instanţa să declare ilegală ocupaţia.

Cea mai recentă creştere a violenţelor din Gaza, care a urmat atacurilor Hamas din 7 octombrie în Israel, a complicat nemulţumirile deja adânc înrădăcinate în Orientul Mijlociu şi a afectat eforturile de găsire a unei căi spre pace.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici