SUA staţionează avioane militare la Erbil, de unde vor ataca SI, anunţă Pentagonul

Statele Unite vor începe să-şi staţioneze o parte dintre avioanele militare la Ebril, în regiunea autonomă irakiană Kurdistan, cu scopul de a efectua atacuri "mai ofensive" împotriva grupării Statul Islamic (SI), au anunţat joi oficiali de la Pentagon, relatează AFP.

883 afișări
Imaginea articolului SUA staţionează avioane militare la Erbil, de unde vor ataca SI, anunţă Pentagonul

SUA staţionează avioane militare la Erbil, de unde vor ataca SI, anunţă Pentagonul

După o zi de la discursul în care preşedintele american Barack Obama a anunţat "extinderea" atacurilor împotriva jihadiştilor în Irak, Pentagonul a anunţat la rândul său că vrea "să ofere o susţinere aeriană mai ofensivă forţelor irakiene de securitate", a declarat contraamiralul John Kirby, un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

În cadrul intensificării acestei campanii aeriene declanşate pe 8 august, Statele Unite vor utiliza avioane staţionate la Erbil, capitala Kurdistanului irakian, pe care Washingtonul îl apără de insurgenţi islamiştii, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Alt oficial de la Pentagon a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, că ar fi vorba despre avioane de vânătoare, a căror autonomie de zbor este mai redusă ca a bombardierelor.

De la începutul lui august, forţele aeriene americane au efectuat peste 150 de raiduri împotriva SI, majoritatea cu scopul de a proteja barajul strategic de la Mosul, în nordul Irakului, la aproximativ 130 de kilometri distanţă vest de Erbil.

Însă această campanie aeriană este însoţită de trimiterea câtorva sute de consilieri militari americani care au misiunea să-i susţină pe militarii irakieni.

Cei 475 de consilieri suplimentari a căror trimitere a fost anunţată miercuri seara de către Obama urmează să sosească în Irak "în cursul săptămânii viitoare", potrivit contraamiralului Kirby.

"Este exclus să se implice în lupte", a subliniat el.

Dintre cei 475 de consilieri militari anunţaţi de către Obama, 125 de militari vor fi afectaţi misiunilor aeriene efectuate de la Erbil, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului.

Aceste trupe suplimentare vor creşte la 1.600 numărul militarilor americani prezenţi în Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici