SUA suspendă vânzările de armament către Taiwan

Statele Unite au decis să îngheţe vânzările de armament către Taiwan, ca urmare a îngrijorărilor exprimate de China, potrivit unui oficial de rang înalt al armatei americane pentru Asia, amiralul Timothy Keating.

9 afișări
Imaginea articolului SUA suspendă vânzările de armament către Taiwan

Oficial de rang înalt al armatei americane pentru Asia, amiralul Timothy Keating (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu au mai avut loc vânzări semnificative de armament ale Statelor Unite către Taiwan recent", a precizat amiralul Keating în cadrul unui Forum la Washington. "Aceasta este politica admninistraţiei", a precizat el.

Presa a dezvăluit că oficiali americani de rang înalt au suspendat un proiect de vânzare de armament în valoare de 11 miliarde de dolari şi livrarea a zeci de avioane F-16 către Taiwan, probabil până la sfârşitul mandatului preşedintelui George W. Bush.

Administraţia Bush este obligată să informeze oficial Congresul despre vânzările de arme către un Guvern străin, dar Washington Post scria recent, citând surse anonime, că secretarul de Stat Condoleezza Rice şi consilierul pentru securitate naţională Stephen Hadley au suspendat procedura.

Beijingul consideră în continuare Taiwanul parte integrantă a teritoriului său în încercarea de a-şi reunifica teritoriul, în pofida independenţei de facto declarate în 1949, şi a promis că îl va recuceri cu forţa în cazul unei secesiuni oficiale.

În schimb, invadarea Taiwanului de către China riscă să provoace un război cu Statele Unite, în măsura în care Washingtonul şi-a luat angajamentul de a ajuta în viitor Taiwanul dacă insula va fi ameninţată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici