SUA taxează Belarus după ce au deturnat un avion pentru arestarea forţată a unui disident

  • Oficialii SUA acuză autorităţile din Belarus de piraterie aeriană din cauza devierii unui zbor Ryanair
  • S-a întâmplat în urmă cu un an, atunci când l-au arestat pe Roman Protasevici
  • Oficialii beloruşi s-au folosit de pretextul unei alarme false cu bombă la bordul aeronavei pentru a o forţa să aterizeze la Minsk
3229 afișări
Imaginea articolului SUA taxează Belarus după ce au deturnat un avion pentru arestarea forţată a unui disident

Sursa foto: MediafaxFoto

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite acuză patru oficiali din Belarus de piraterie aeriană pentru devierea forţată de anul trecut a unui zbor Ryanair cu scopul de a aresta un disident aflat la bord.

Doi oficiali de rang înalt ai companiei de stat pentru transporturi aeriene şi alţi doi oficiali de securitate au fost acuzaţi de conspiraţie pentru deturnarea zborului Ryanair 4978. Aeronava se deplasa pe ruta Atena - Vilnius şi transporta peste 100 de pasageri, inclusiv patru cetăţeni americani, atunci când autorităţile din Belarus au inventat o alarmă falsă cu bombă pentru a o forţa să aterizeze pe aeroportul din Minsk.

Pe 23 mai 2021, guvernul belorus îşi atingea scopul: arestarea militantului din opoziţie, Roman Protasevici. Operaţiunea de diversiune a fost condusă de serviciile de securitate ale statului. Atât Protasevici, 26 de ani, jurnalist al publicaţiei de opoziţie Nexta, cât şi iubita sa Sofia Sapega, studentă la drept la Universitatea Europeană de Ştiinţe Umaniste din Lituania, au fost arestaţi pe un aeroportul din Minsk.

Ambii au fost plasaţi în arest la domiciliu şi se confruntă cu multiple acuzaţii, relatează France 24.

„FBI a identificat o operaţiune detaliată care a supus pasagerii din multe ţări, inclusiv SUA, la realitatea unei ameninţări teroriste. Nu numai că ceea ce a avut loc este o încălcare nesăbuită a legii SUA, dar este extrem de periculos pentru siguranţa tuturor celor care zboară cu avionul. Următorul pilot care primeşte un apel de urgenţă de la turnul de control se va îndoi de veridicitatea urgenţei, iar acest fapt crează un precedent fără margini, care pune vieţile pasagerilor în pericol”, a declarat directorul adjunct al FBI, Michael Driscoll.

Cei patru oficiali acuzaţi rămân în libertate în Belarus, însă toţi riscă închisoare pe viaţă dacă vor fi aduşi în faţa justiţiei din Statele Unite.

Incidentul a stârnit indignare internaţională şi a generat sancţiuni din Europa, Canada, Marea Britanie şi Statele Unite.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici