SUA vor aplica o nouă politică pentru înotătorii transsexuali de elită, pentru „a atenua avantajele asociate cu fiziologia masculină"

  • Organismul de conducere al înotului de competiţie din SUA şi-a actualizat politica privind eligibilitatea sportivilor transsexuali.
  • O comisie medicală formată din trei persoane va determina acum dacă "dezvoltarea fizică anterioară a sportivului ca bărbat" oferă un avantaj incorect înotătorilor transsexuali, precizează USA Swimming.
  • De asemenea, vor exista teste de testosteron timp de 36 de luni înainte de competiţii.
  • Această decizie vine în contextul în care o atletă transsexuală din Pennsylvania a doborât recordurile feminine de înot.
2838 afișări
Imaginea articolului SUA vor aplica o nouă politică pentru înotătorii transsexuali de elită, pentru  „a atenua avantajele asociate cu fiziologia masculină"

SUA vor aplica o nouă politică pentru înotătorii transsexuali de elită, pentru „a atenua avantajele asociate cu fiziologia masculină"

Sportivii transsexuali se confruntă cu o luptă "uriaşă" pentru egalitate. USA Swimming a declarat că „a susţinut şi va continua să susţină echitatea de gen şi incluziunea tuturor femeilor transsexuale şi drepturile lor de a participa la sport, susţinând în acelaşi timp cu fervoare echitatea competiţională la nivelurile de elită ale competiţiei".

Politica pentru sportivii de elită, a precizat aceasta, „recunoaşte o diferenţă competiţională în categoriile masculine şi feminine şi dezavantajele pe care aceasta le prezintă în competiţiile de elită faţă în faţă".
 
USA Swimming a citat date care arată că atleta de top în 2021 ar fi în medie clasată sub locul 536 la probele masculine în acel an, potrivit BBC.
 
Noua politică „se bazează pe ştiinţă şi pe metode bazate pe dovezi medicale pentru a oferi condiţii de egalitate de şanse pentru femeile transsgender de elită", a precizat USA Swimming. Aceştia au adăugat că politica serveşte „pentru a atenua avantajele asociate cu pubertatea şi fiziologia masculină".
 
Actualizarea politicii vine pe fondul controversei legate de înotătoarea transsexuală Lia Thomas de la Universitatea din Pennsylvania, care a concurat în echipa masculină timp de trei sezoane înainte de a începe terapia de substituţie hormonală în primăvara anului 2019.
 
Ea a spulberat recorduri pentru echipa de înot a universităţii sale, înregistrând cel mai rapid timp al oricărei înotătoare.
 
La o reuniune din Ohio, în decembrie, Lia Thomas s-a calificat pentru campionatele Asociaţiei Naţionale de Atletism Colegial (NCAA), terminând cu 38 de secunde înaintea coechipierei sale de pe locul al doilea.

Reacţia colegelor

Marţi, colegele de echipă ale înotătoarei Thomas au publicat o declaraţie de susţinere a acesteia. „În calitate de membre ale echipei feminine de înot şi scufundări Penn şi colege de echipă ale Liei Thomas, dorim să ne exprimăm sprijinul deplin pentru Lia în tranziţia sa", au declarat membrele echipei. „O preţuim ca persoană, colegă de echipă şi prietenă", au spus ele, respingând declaraţiile anonime făcute presei, despre care au spus că nu sunt „reprezentative pentru sentimentele, valorile şi opiniile întregii echipe Penn, compusă din 39 de femei cu medii diverse".
 
Thomas a refuzat să vorbească public despre controversă, acordând un singur interviu pentru podcastul SwimSwam. „Nu este sănătos pentru mine să o citesc şi să mă implic în ea deloc, aşa că nu o fac, şi asta este tot ce voi spune despre asta", a spus ea.
 
Familiile elevilor din echipă au vorbit, iar un părinte anonim a declarat recent pentru Washington Post: „Nu există nicio şansă în acest an. Se antrenează din greu, dar ştiu că nu o pot învinge pe Lia".
 
Luna trecută, părinţii au trimis o scrisoare către NCAA, cerând schimbarea regulilor pentru înotătorii transsexuali.
 
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici