SUA vor lansa un avertisment americanilor care călătoresc în Europa, pe fondul planului de atentate

Statele Unite intenţionează să lanseze un avertisment către americanii care călătoresc în Europa, pentru a le cere să fie atenţi, a anunţat sâmbătă un oficial american, după publicarea unor informaţii privind proiecte de atentate teroriste dejucate în mai multe ţări.

17 afișări
Imaginea articolului SUA vor lansa un avertisment americanilor care călătoresc în Europa, pe fondul planului de atentate

SUA vor lansa un avertisment americanilor care călătoresc în Europa, pe fondul planului de atentate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avem în vedere o alertă pentru călătoriile în Europa", a declarat oficialul, sub acoperirea anonimatului.

"Ar trebui să fie vorba, în principiu, despre a le spune americanilor să îşi continue călătoriile, dar să fie atenţi. Această alertă ar putea fi lansată încă de mâine (duminică)", a adăugat el.

Un alt oficial american a declarat că Departamentul de Stat va lua "măsurile pe care le va considera adecvate".

"Continuăm să fim preocupaţi de interesul pe care îl arată al-Qaida să ne atace pe noi, aliaţii noştri şi interesele noastre. Nu vom scuti nici un efort pentru a dejuca planurile teroriste şi vom lua măsurile ulterioare adecvate", a adăugat el.

Conform informaţiilor de presă, agenţiile de spionaj au descoperit proiecte de atentate în Marea Britanie, Franţa, Germania şi Statele Unite.

Aceste proiecte de atentate în Europa au fost elaborate de numărul trei în ierarhia reţelei al-Qaida, şeicul Yunis al-Mauretani, cu acordul şi sprijinul financiar al lui Osama ben Laden, afirmă săptămânalul german Der Spiegel, în ediţia care va apărea luni.

Şeicul i-a spus despre planurile sale de atentate, în special în Franţa şi Marea Britanie, unui islamist de naţionalitate germană dar de origine afgană, deţinut în prezent de forţele americane la închisoarea din Bagram, în Afganistan, potrivit revistei.

Aceste informaţii ar fi la originea unei recente alerte teroriste în Europa de Vest.

Conform revistei Focus, nivelul alertei teroriste a fost ridicat în Europa şi din cauza interceptării, de către centrul britanic de interceptare GCHQ (Government Communications Headquarters), a comunicaţiilor telefonice şi electronice a opt germani şi doi britanici, aflaţi într-o zonă de la frontiera afgano-pakistaneză.

Aceştia, în timp ce comunicau cu persoane din Germania şi Marea Britanie, au discutat modalitatea de a obţine arme şi materiale explozibile, precum şi despre locaţia unor locuri sigure pentru a se refugia înainte şi după un atentat.

Atacuri simultane, în stilul celor comise la Bombay, în India, în noiembrie 2008, unde au fost ucise 166 de persoane, urmau să fie comise în Londra şi în mari oraşe franceze şi germane, dar proiectul a fost descoperit într-un stadiu preliminar, au afirmat săptămâna aceasta posturile britanice Sky News şi BBC, citând surse interne din serviciile de informaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici