SUA vor trimite circa 3.000 de militari în Africa de Vest în cadrul luptei împotriva Ebola

Preşedintele american Barack Obama va anunţa marţi trimiterea a circa 3.000 de militari americani în Africa de Vest pentru a participa la lupta împotriva virusului Ebola, potrivit unui oficial american de rang înalt.

542 afișări
Imaginea articolului SUA vor trimite circa 3.000 de militari în Africa de Vest în cadrul luptei împotriva Ebola

SUA vor trimite circa 3.000 de militari în Africa de Vest în cadrul luptei împotriva Ebola (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama îşi va prezenta planul de acţiune în timpul unei vizite la sediul Centrului pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din Atlanta (sud). Eforturile americane se vor concentra pe Liberia, una dintre cele trei ţări cele mai afectat de virus, alături de Sierra Leone şi Guineea. Un centru de comandament va fi instalat în capitala Monrovia.

Militarii vor participa în special la construcţia de noi centre de tratament în zonele cele mai afectate, iar administraţia americană va ajuta la recrutarea şi formarea personalului desemnat să le gestioneze. 

Statele Unite vor crea în Liberia un centru permanent de formare a 500 de lucrători sanitari pe săptămână, a precizat sursa citată.

Epidemia de Ebola în Africa de Vest, cea mai gravă din istoria acestei febre hemoragice identificate în 1976, a provocat moartea a peste 2.400 de persoane, potrivit ultimului bilanţ al OMS.

"Pentru a combate această epidemie la sursă, trebuie să punem în aplicare un veritabil răspuns internaţional", a declarat un oficial american sub acoperirea anonimatului. Potrivit aceleiaşi surse, planul care va fi prezentat marţi de Obama va trebui să permită "inversarea tendinţei".

În acest cadru, Agenţia americană pentru dezvoltare internaţională (USAID) va distribui, în parteneriat cu UNICEF, kituri de protecţie pentru 400.000 de familii vulnerabile din Liberia. 

În acest stadiu, Statele Unite au consacrat deja 100 de milioane de dolari luptei împotriva virusului. USAID şi-a anunţat intenţia de a debloca 75 de milioane de dolari suplimentari pentru creşterea numărului centrelor de tratament. 

Administraţia Obama a cerut Congresului deblocarea a 88 de milioane de dolari suplimentari. Votul va avea loc în această săptămână. Din acest total, 30 de milioane vor fi consacraţi trimiterii de material şi experţi pe teren şi 58 de milioane vor fi consacraţi dezvoltării de tratamente şi vaccinuri. 

Pentru moment nu există niciun medicament sau vaccin omologat împotriva Ebola. Un vaccin experimental, eficient în cazul maimuţelor, face obiectul unor teste clinice de la începutul lui septembrie în Statele Unite. Dacă rezultatele sunt bune, acesta ar putea fi gata până la sfârşitul lui 2015.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici