Submarin complet submersibil pentru transportul de droguri, capturat de soldaţi columbieni

Soldaţi columbieni au capturat duminică primul submarin complet submersibil utilizat pentru transportul ilegal al drogurilor, capabil să ajungă pe coastele Mexicului, au anunţat autorităţile columbiene, relatează Daily Mail în ediţia electronică de marţi.

221 afișări
Imaginea articolului Submarin complet submersibil pentru transportul de droguri, capturat de soldaţi columbieni

Submarin complet submersibil pentru transportul de droguri, capturat de soldaţi columbieni (Imagine: Daily Mail)

Militarii înarmaţi au pozat alături de submarin, prevăzut cu turn de control, trepte către trapa de intrare, sistem de aer condiţionat şi periscop.

Un alt "narcosubmarin" a fost capturat de autorităţi, în iulie, în Ecuador, ţară vecină Columbiei. Dar noul submersibil este unul dintre cele mai avansate capturate până în prezent. Cele descoperite anterior erau doar semisubmersibile, o parte a structurii rămânând întotdeauna deasupra suprafeţei apei.

Submarinul descoperit duminică poate opera complet acoperit de apă, a declarat colonelul Manuel Hurtado, şeful Statului Major columbian al Comandamentului din Pacific.

El nu a putut preciza cât de mult poate sta sub apă submarinul, dar a apeciat că poate transporta opt tone de droguri. Acesta a fost găsit într-o zonă rurală din provincia Cauca, pe râul Timgiqui, la peste 440 de kilometri sud-vest de capitala columbiană, Bogota.

Colonelul Hurtado a declarat că rapoarte ale serviciilor de informaţii şi ponturi furnizate de informatori au condus la descoperirea submersibilului. El a precizat că submarinul era părăsit atunci când a fost găsit de soldaţi şi că nu a fos arestată nicio persoană.

Submarinul are o lungime de aproximtiv 30 de metri, este confecţionat din fibră de sticlă, poate primi la bord un echipaj de şase persoane, este propulsat de două motoare Diesel şi este prevăzut cu sistem de aer condiţionat, a precizat colonelul Hurtado. Submarinul se poate scufunda până la o adâncime de 2,7 metri şi este echipat cu un periscop de aproximativ 4,8 metri, a adăugat el.

"Motoarele erau deja complet instalate şi pregătite de plecare", a spus colonelul.

Submarinul poate călători de-a lungul coastei până în Mexic, fără să iasă la suprafaţă, o călătorie ce poate dura până la opt-nouă zile, dar acesta poate rămâne sub apă şi mai mult timp. Colonelul Hurtado a mai apeciat că submarinul a fost construit în şase până la opt luni şi a costat aproximativ două milioane de dolari. Columbia a capturat, în ultimii zece ani, cel puţin 32 de nave semisubmersibile, realizate cu scopul de a fi utilizate la transportul ilegal al drogurilor, a mai spus Hurtado.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici