Substanţă puternic radioactivă, depistată în martie în staţii de epurare din Tokyo

O substanţă cu nivel ridicat de radioactivitate a fost depistată, la sfârşitul lunii martie, în cenuşa provenită de la un incinerator şi descoperită în staţii de epurare din Tokyo, a anunţat, sâmbătă, presa japoneză.

305 afișări
Imaginea articolului Substanţă puternic radioactivă, depistată în martie în staţii de epurare din Tokyo

Substanţă puternic radioactivă, depistată în martie în staţii de epurare din Tokyo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cenuşa, care conţine o substanţă neidentificată cu un nivel ridicat de radioactivitate (170.000 becquerel/kilogram), a fost depistată în staţii de epurare din sectorul Koto, situat în estul capitalei japoneze, au afirmat cotidienele Nikkei şi Sankei, citând surse apropiate de autorităţile locale.

Cenuşa provine din incinerarea unor deşeuri anorganice.

O substanţă care emite un nivel de radioactivitate de 100.000 - 140.000 becquerel/kilogram a fost detectată şi în alte două staţii de epurare a apelor din sectoarele Ota şi Itabashi, tot la sfârşitul lunii martie, după accidentul de la Fukushima.

Cercetătorii încearcă să stabilească dacă substanţa ar putea fi Cesiu.

Japonia se confruntă de mai mult de două luni cu cel mai grav accident nuclear din istoria sa, după ce centrala Fukushima Daiichi a fost avariată în urma cutremurului urmat de tsunami din 11 martie. Centrala este situată la circa 220 de kilometir nord-est de Tokyo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici