Prima pagină » Știri externe » Summit UE-China. Nu sunt speranțe prea mari. Ursula von der Leyen: Relațiile dintre cele două părți „au ajuns la un punct de inflexiune”

Summit UE-China. Nu sunt speranțe prea mari. Ursula von der Leyen: Relațiile dintre cele două părți „au ajuns la un punct de inflexiune”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a spus liderului chinez Xi Jinping că relațiile blocului cu țara sa „au ajuns la un punct de inflexiune”, deschizând un summit umbrit de tensiuni care se întind de la comerț până la războiul din Ucraina.
Summit UE-China. Nu sunt speranțe prea mari. Ursula von der Leyen: Relațiile dintre cele două părți „au ajuns la un punct de inflexiune”

Primul summit UE-China față în față din 2023 scoate la iveală o diviziune între blocul comunitar și Beijing.

„Pe măsură ce cooperarea noastră s-a adâncit, la fel s-au adâncit și dezechilibrele”, a declarat von der Leyen joi, potrivit declarației sale pregătite. Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a solicitat Chinei „să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a respecta Carta Națiunilor Unite și a pune capăt războiului de agresiune împotriva Ucrainei”.

„Reechilibrarea relației noastre bilaterale este esențială”, a declarat von der Leyen.

În discursul său de deschidere, Xi a afirmat că relațiile dintre cele două părți se află „într-un moment istoric”, îndemnând la o mai mare încredere și comunicare în contextul incertitudinii globale, a raportat postul public de televiziune CCTV.

Xi a declarat că speră ca UE să își mențină piețele comerciale și de investiții deschise, abținându-se în același timp de la utilizarea instrumentelor economice restrictive, potrivit agenției oficiale de știri Xinhua. Provocările actuale cu care se confruntă blocul „nu provin din China”, a afirmat el.

Mesajele vin în contextul în care cele două părți marchează 50 de ani de relații diplomatice. Întâlnirea a fost scurtată de la două zile la una, la cererea Beijingului, a raportat Bloomberg News, iar locul de desfășurare a fost schimbat de la Bruxelles la capitala Chinei, după ce Xi a refuzat să călătorească în Europa pentru discuții.

Von der Leyen și Costa s-au întâlnit cu liderul chinez după summitul UE cu Japonia, care a avut loc miercuri la Tokyo.

Deși nu există planuri de a emite un comunicat comun, UE intenționează să publice o declarație în care să enumere principalele mesaje transmise, potrivit unor persoane familiarizate cu subiectul, citată de Bloomberg.

Cele două părți pregătesc, de asemenea, o declarație istorică privind cooperarea în domeniul climei. Înaltele oficialități vor semna documentul joi la Beijing, potrivit unor persoane familiarizate cu planurile, angajându-se probabil ca ambele părți să reducă în continuare emisiile și să prezinte planurile lor climatice Organizației Națiunilor Unite.

Relații tensionate

Relațiile comerciale sunt o altă sursă de frustrare. Excedentul comercial al țării asiatice a atins aproape 143 de miliarde de dolari în prima jumătate a acestui an, un record pentru orice perioadă de șase luni, potrivit datelor publicate săptămâna trecută.

UE a inflamat tensiunile comerciale când a impus tarife asupra vehiculelor electrice chinezești anul trecut, în încercarea de a împiedica un val de importuri ieftine. Ca răspuns, China a lansat anchete antidumping asupra coniacului, produselor lactate și cărnii de porc europene.

„Nu cred că vreunul dintre noi este prea optimist în ceea ce privește încheierea unui acord grandios – și nu cred că asta ar trebui să fie aspirația noastră”, a declarat joi Jens Eskelund, președintele Camerei de Comerț a Uniunii Europene în China, la Bloomberg TV.