SUMMIT UE-China | Xi Jinping i-a îndemnat pe liderii UE să nu amplifice tensiunile cu Rusia

Preşedintele chinez, Xi Jinping, i-a îndemnat pe liderii Uniunii Europene, în cursul summitului în format online desfăşurat vineri, să nu amplifice tensiunile cu Rusia şi a cerut crearea unui cadru internaţional care să prevadă garanţii de securitate pentru toate părţile.

11029 afișări
Imaginea articolului SUMMIT UE-China | Xi Jinping i-a îndemnat pe liderii UE să nu amplifice tensiunile cu Rusia

Sursa foto: Profimedia

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi premierul Li Keqiang au participat vineri la o reuniune prin videoconferinţă cu Charles Michel, preşeidntele Consiliului European, şi cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Xi Jinping i-a îndemnat pe liderii UE "să nu toarne gaz pe foc şi să nu amplifice tensiunile" cu Rusia, a transmis, după reuniune, Ministerul de Externe de la Beijing, conform publicaţiei germane Die Welt. "Cauzele crizei din Ucraina sunt tensiunile regionale din Europa, care s-au acumulat de mulţi ani", a subliniat Xi Jinping, pledând pentru identificarea unei soluţii care să garanteze "interesele de securitate legitime". "În această perioadă, cadrul global de securitate nu mai trebuie să fie construit pe mentalitatea specifică Războiului Rece", a insistat Xi Jinping, potrivit Ministerului chinez de Externe.

Tot vineri, Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, a atribuit Statelor Unite responsabilitatea pentru criza din Ucraina, denunţând decizia NATO de a se extinde de cinci ori spre est în ultimele două decenii. "Numărul statelor membre NATO a ajuns de la 16 la 30, iar Alianţa s-a extins mai mult de 1.000 de kilometri spre est, în apropierea frontierelor Rusiei, împingând Rusia pas cu pas spre zid", a afirmat Zhao Lijian, citat de publicaţia germană Die Welt.

China, care are relaţii bune cu Rusia, a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a pledat în mai multe rânduri pentru respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cerut Moscovei să găsească o soluţie diplomatică. Înaintea izbucnirii războiului din Ucraina, Xi Jinping a semnalat că susţine solicitările Rusiei de a primi garanţii de securitate din partea Alianţei Nord-Atlantice.

UE cere Chinei să contribuie la oprirea războiului din Ucraina şi să nu ofere asistenţă Rusiei

Uniunea Europeană a cerut Chinei să joace un rol activ în a influenţa Rusia să oprească războiul din Ucraina, a anunţat, vineri după-amiază, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, după reuniunea liderilor UE, în format online, cu preşedintele Xi Jinping şi cu premierul Li Keqiang. "Acest summit nu este o reuniune obişnuită, întrucât este un summit într-o perioadă de război. Ne confruntăm cu cea mai mare criză de securitate din Europa de după al II-lea Război Mondial. Războiul lui Vladimir Putin în Ucraina continuă să omoare femei şi copii, distrugând oraşe întregi. Sunt încălcări flagrante ale reglementărilor internaţionale", a declarat Charles Michel, într-o conferinţă de presă organizată vineri după-amiază.

"Principala prioritate a Uniunii Europene este să oprească războiul cât se poate de repede şi să protejeze poporul ucrainean. În perioade de criză, este nevoie de dialog mai mult ca niciodată. De aceea, ne-am concentrat pe ceea ce se poate face pentru a opri acest război cât de repede posibil. Uniunea Europeană şi China au fost de acord cu faptul că acest război ameninţă securitatea mondială şi economia pe plan global. Această dublă instabilitate nu este nici în interesul Chinei, nici în interesul Uniunii Europene. Împărtăşim ideea că, în calităţile noastre, este posibil să acţionăm în sensul păcii şi stabilităţii. Cerem Chinei să ajute la oprirea războiului din Ucraina; China nu se poate face că nu observă încălcările dreptului internaţional comise de Rusia, iar aceste principii sunt înscrise în Carta ONU, sunt principii sacre pentru China", a adăugat Charles Michel.

Preşedintele Consiliului European a evidenţiat importanţa aplicării sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei. "Orice tentative de evitare a sancţiunilor sau de a furniza asistenţă Rusiei ar prelungi războiul, ar conduce la pierderi suplimentare de vieţi omeneşti şi ar avea un impact economic mai mare, iar aceste lucruri nu sunt în interesul pe termen lung al nimănui. Vom rămâne vigilenţi asupra oricărei tentative de ajutare a Rusiei din punct de vedere financiar sau militar. Cu toate acestea, orice acţiuni pozitive ale Chinei de a contribui la oprirea războiului ar fi salutate de toţi europenii şi de comunitatea globală", a subliniat Charles Michel.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici