Summitul G20 din China: Preşedintele chinez Xi Jinping susţine că G20 ar trebui să devină un mecanism de reacţie la crizele globale. Barack Obama a vorbit despre acordul privind Siria: "E aproape de a fi finalizat" - VIDEO

Liderii Grupului celor mai puternice 20 de economii din lume se reunesc pe 4-5 septembrie în China pentru a discuta pe tema revigorării economiei mondiale, stimularea comerţului, dar vor aborda şi o serie de chestiuni majore cu impact la nivel global, notează AFP şi The Associated Press.

8218 afișări
Imaginea articolului Summitul G20 din China: Preşedintele chinez Xi Jinping susţine că G20 ar trebui să devină un mecanism de reacţie la crizele globale. Barack Obama a vorbit despre acordul privind Siria: "E aproape de a fi finalizat" - VIDEO

Barack Obama (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

Xi Jinping: G20 ar trebui să devină un mecanism de reacţie la crizele globale

Statele G20 ar trebui să joace un rol mai proeminent în reacţia la crizele globale, îndemnând liderii acestor ţări să implice mai mult în modelarea politicilor internaţionale pe termen lung, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, potrivit site-ului agenţiei TASS.

"Ţările G20 ar trebui să devină un mecanism de reacţie la crize în cadrul instituţiilor internaţionale de managment," a declarat Xi Jinping, la Summitul G20 de la Hangzhou

"Având în vedere problemele actuale, ar trebui să folosim metode inovatoare de dezvoltare, care vor deveni noi motoare de creştere," a adăugat liderul chinez, care a mai precizat că aceste state ar trebui să se implice mai mult în modelarea politicilor economice internaţionale şi să ofere o bază pentru creşterea economică la nivel global.

"Procesul actual de globalizare economică este instabil din cauza măsurilor protecţioniste şi a riscurilor prezente în economia globală. Comunitatea internaţională are mari speranţe de la summitul G20," a explicat preşedintele Xi.

Obama: Acordul privind Siria este aproape de a fi finalizat, însă "nu am ajuns încă acolo"

Statele Unite şi Rusia negociează încheierea unui acord durabil de încetare a focului în Siria, dar documentul nu a fost încă finalizat, a declarat duminică preşedintele american Barack Obama, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Întrebat fiind despre posibilitatea ca acordul privind Siria să fie finalizat în curând, preşedintele american a declarat că "Nu am ajuns încă acolo," adăugând că "Există divergenţe semnificative cu ruşii, atât în ceea ce priveşte părţile beligerante pe care le susţinem, cât şi referitoare la ceea ce este necesar pentru a restabili pacea în Siria."

Prezent în China, unde participă la Summitul G20, Obama a mai precizat că "În cazul în care nu cădem de acord cu ruşii în privinţa diminuării nivelului violenţelor şi atenuarea crizei umanitare, va fi greu să vedem cum putem ajunge la faza următoare".

În urma războiul civil din Siria au decedat peste 250.000 de oameni, iar 11 milioane de persoane au fost nevoite să-şi părăsească casele din cauza violenţelor, provcând astfel o gravă criză a refugiaţilor în Orientul Mijlociu şi Europa.

Casa Albă a anunţat că este posibil ca Obama şi omologul său rus, Vladimir Putin, să aibă o întâlnire informală în timpul Summitului G20 din China, însă oficialii americani nu au oferit mai multe detalii.

Hollande: Statele G20 ar trebui să acţioneze pentru a lichida sursele de finanţare ale terorismului

Statele G20 ar trebui să acţioneze pentru a lichida sursele de finanţare ale terorismului, a declarat preşedintele francez Francois Hollande, aflat în China, unde participă la Summitul G20, informează agenţia de ştiri TASS.

Preşedintele francez a declarat că "O prioritate a summit-ului G20 este securitatea şi de combatere a terorismului."

Hollande a mai declarat că statele G20 ar trebui să acţioneze la unison pentru a elimina sursele de finanţare ale terorismului internaţional.

În ultimii doi ani, în Franţa, au avut loc mai multe atacuri teroriste revendicate de reţeaua extremistă Stat Islamic, fapt ce a forţat autorităţile franceze să introducă măsuri sporite de securitate.

May şi Putin au purtat o discuţie cu privire la modalităţile de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale

Discuţiile între premierul britanic Theresa May şi preşedintele rus Vladimir Putin s-au axat pe modalităţile de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale, care sunt grav afectate de divergenţele cu privire la situaţia din Ucraina sau Siria, notează Reuters online.

Relaţiile dintre Rusia şi Marea Britanie se află la un nivel scăzut din cauza divergenţelor privind Siria şi Ucraina, dar şi din cauza intensificării zborurilor efectuate de avioanele ruse în apropierea spaţiului aerian britanic.

Întâlnirea de duminică, care a avut loc în timpul Summitului G20 din China, a fost prima între noul premier britanic Theresa May şi preşedintele rus.

"Deşi, recunosc că există unele diferenţe între noi, sunt unele zone de interes şi unele chestiuni care trebuie discutate şi sper că vom avea un dialog sincer şi deschis", a declarat May la începutul întâlnirii.

La rândul său, Vladimir Putin a afirmat că "sper să aducem relaţiile bilaterale la un nivel mai înalt decât sunt în prezent."

Discuţiile dintre cei doi lideri s-au axat pe o serie de probleme de interes comun, precum terorismul, Siria şi combaterea traficului de droguri, a declarat ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev.

Obama şi May au discutat despre viitorul "relaţiei speciale" între SUA şi Marea Britanie după Brexit

Preşedintele american Barack Obama şi premierul britanic Theresa May au discutat despre efectele deciziei Marii Britanii de ieşire din UE, încercând să minimalizeze impactul Brexit-ului asupra "relaţiei speciale" între SUA şi Regatul Unit, notează The Associated Press online.

Cei doi lideri au discutat cu ocazia Summitului G20 din China, aceasta fiind pentru prima dată când premierul britanic Theresa May se întâlneşte cu preşedintele american.

Obama a declarat că, în opinia sa, prioritatea Marii Britanii este "să-şi dea seama ce însemană Brexitul în ceea ce priveşte Europa," şi a promis că va colabora cu May pentru a evita "efectele adverse" asupra relaţiei comerciale dintre cele două state.

Liderul de la Casa Albă a mai adăugat că Marea Britanie va avea de aşteptat până când Statele Unite va intra în negocieri pentru un nou tratat comercial, separat, cu Regatul Unit. Obama a precizat că prioritatea Washingtonului este de a finaliza tratatele comerciale cu Uniunea Europeană şi statele din zona Asia-Pacific.

Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat că intenţionează să profite de oportunităţile economice pe care Marea Britanie le va căuta în afara UE, reiterând faptul că "Brexit înseamnă într-adevăr Brexit" şi că nu va exista "vreo încercare de a ieşi din asta."

China speră că organizarea Summitului G-20 îi va spori influenţa 

Liderii celor mai puternice economii din lume, cât şi reprezentanţii Uniunii Europene, participă la Summitul G20 organizat în oraşul chinez Hangzhou, eveniment dominat de impactul ieşirii Marii Britanii din UE, tensiunile cauzate de pretenţiile teritoriale ale Beijingului şi neînţelegerile sino-europene privind producţia de oţel.

Beijingul speră că organizarea Summitului G-20 îi va spori influenţa în gestionarea economiei mondiale. Oficialii chinezi au declarat că vor propune un plan pentru stimularea comerţului mondial, printr-o cooperare mai strânsă în ceea ce priveşte reglementarea, finanţele, politicile fiscale, dar şi în alte chestiuni.

De asemenea, Germania, Coreea de Sud şi alte state doresc să folosească reuniunea pentru a discuta despre schimbările climatice, domeniul energiei şi posibilele reforme ale sistemului fiscal global cu scopul de a reduce evaziunea fiscală.

Oficialii americani au anunţat că intenţionează să aducă în discuţie la summit problema supracapacităţii industriale a Chinei, dar şi alte chestiuni spinoase care afectează relaţiile economice la nivel internaţional.

Cu doar o zi înainte de începutul summitului, preşedintele Barack Obama şi omologul său chinez, Xi Jinping, au dat un semnal important în ceea ce priveşte lupta împotriva încălzirii globale prin ratificarea în mod formal a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Decizia Marii Britanii de a se separa de UE este văzută de unii analişti ca semnalând o respingere a principiilor comerţului liber şi avertizează că exemplul britanic ar putea stimula şi alte state să facă acest pas, notează The Associated Press.

Preşedintele Consiliului Europen, Donald Tusk, a reiterat poziţia UE cu privire la ieşirea Marea Britanie, anume că nu vor exista discuţii cu Londra pe tema relaţiilor viitoare, până când procesul de separare nu este iniţiat în mod formal de guvernul britanic. Incertitudinile cu privire la situaţia comerţului, imigraţia şi alte aspecte critice au perturbat activitatea de afaceri şi au provocat anxietate în rândul investitorilor.

"Trebuie să protejăm interesele membrilor UE care doresc să rămână împreună, nu pe ale celui care vrea să plece," a adăugat Tusk.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici