Summitul G20: Măsuri de securitate consolidate la Sankt Petersburg pentru reuniunea şefilor de stat

Sankt Petersburgul este "pe picior de război", pentru a-i primi joi pe şefii de stat din cadrul G20, luând măsuri de securitate excepţionale şi organizând acest summit la un palat accesibil numai pe mare.

331 afișări
Imaginea articolului Summitul G20: Măsuri de securitate consolidate la Sankt Petersburg pentru reuniunea şefilor de stat

Summitul G20: Măsuri de securitate consolidate la Sankt Petersburg pentru reuniunea şefilor de stat (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Rusia, care anul acesta prezidează summitul G20, îi primeşte pe liderii principalelor state dezvoltate şi în curs de dezvoltare, joi şi vineri, la Palatul Constantin, în Strelna, la 15 kilometri distanţă sud-vest de fosta capitală imperială rusă.

Acest palat neoclasic, datând din secolul al XVIII-lea, a găzduit deja summitul G8, în 2006, dar de această dată măsurile de securitate vor atinge un nivel extrem.

Pe unul dintre cele două terminale ale aeroportului Pulkovo din Sankt Petersburg, traficul aerian va fi închis în aceste două zile, fiind rezervat numai delegaţiilor oficiale.

Din aceleaşi motive, accesul publicului va fi închis joi într-una dintre principalele atracţii turistice ale oraşului, cel mai celebru dintre palatele imperiale ale Sankt Petersburgului, reşedinţa Petergof, situată în apropiere de Strelna.

Zona din jurul Palatului Constantin a fost transformată într-o insulă uimitoare: începând de la 22 august, locuitorii din apropiere au nevoie de un permis pentru a ajunge acasă, fiind nevoiţi să traverseze un punct de control, care îi verifică pe toţi cei care vor să treacă în zonă.

"Suntem pe picior de război", comentează Tatiana Fiodorova, o locuitoare în Strelna.

"Aşteptăm cu nerăbdare sfârşitul acestui coşmar. Summitul este pentru şefii mari, nu pentru oamenii obişnuiţi", adaugă altă locuitoare a insulei, Marina Filipova.

Delegaţiile oficiale şi jurnaliştii găzduiţi la Sankt Petersburg în timpul summitului nu vor putea accede la acest palat în stil neoclasic, cu vedere spre Golful Finlandei, decât cu ajutorul unei bărci.

Şefii de stat vor dispune de aproape 20 de vile luxoase, situate în apropiere de palat, numit în cinstea lui Constantin Pavlovici, fiul ţarului Pavel I, devenit proprietar al acestor spaţii în 1797.

"Vila este pregătită pentru summit sută la sută", a afirmat recent guvernatorul regiunii, Gheorghi Poltavcenko, în timp ce autorităţile locale s-au angajat să repare drumuri şi să revopsească clădiri.

Sankt Petersburgul care, datorită arhitecturii sale remarcabile, este cea mai importantă destinaţie turistică din Rusia, a fost anterior gazda mai multor summituri, în special după venirea la putere a lui Vladimir Putin, în 2000, născut în fosta capitală imperială.

În acest oraş are loc anual, în iunie, un forum economic la care participă şefi ai întreprinderilor şi oficiali politici din întreaga lume, având misiunea de a prezenta situaţia economică din Rusia.

"Dacă am fi organizat summitul în alt loc, am fi cheltuit mult mai mult", a afirmat şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Ivanov. Pregătirile pentru G20 au costat două miliarde de ruble(aproximativ 45 de milioane de euro), a precizat el.

Sankt Petersburgul a ajuns un subiect de discuţie în 2012, devenind unul dintre primele oraşe din Rusia, care au votat o lege, adoptată ulterior la nivel naţional, de condamnare a "propagandei homosexuale" în faţa minorilor.

Această lege a provocat critici în Europa şi Statele Unite, şi a condus la apeluri de a boicota Jocurile Olimpice de iarnă, organizate în februarie 2014, în staţiunea balneară Soci, pe litoralul Mării Negre.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici