Summitul NATO - Traian Băsescu, discuţii cu Obama, Merkel şi Cameron - FOTO

Summitul NATO de la Newport, în Marea Britanie, continuă vineri cu o nouă rundă de discuţii, evenimentul reunind peste 60 de lideri şi 4.000 de delegaţi pe fondul unor măsuri de securitate stricte. Preşedintele Traian Băsescu a avut, vineri dimineaţă, într-un cadru informal, discuţii cu preşedintele SUA, Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron.

4660 afișări
Imaginea articolului Summitul NATO - Traian Băsescu, discuţii cu Obama, Merkel şi Cameron - FOTO

Summitul NATO - Traian Băsescu, discuţii cu Obama, Merkel şi Cameron - LIVE TEXT

12:15 - Noile sancţiuni prevăzute contra Rusiei ar putea fi anulate în cazul unui armistiţiu

Noile sancţiuni economice prevăzute împotriva Rusiei ar putea fi anulate în cazul unui armistiţiu în Ucraina, a declarat vineri ministrul britanic al Afacerilor Externe, aflat la summitul NATO de la Newport.

11:55 - Traian Băsescu, discuţii cu Obama, Merkel, Cameron

Preşedintele Traian Băsescu s-a aflat, vineri, în cea de-a doua zi a Summit-ului NATO din Ţara Galilor, alături de alţi lideri importanţi ai Alianţei, la parada aeriană de avioane militare, la care au participat nouă ţări.

Avioanele au survolat Golful Cardiff începând cu ora locală 08.30 (10.30 ora României), timp de 15 minute, preşedintele României, Traian Băsescu, asistând la eveniment, alături de preşedintele Statelor Unite ale Americii, dar şi de cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Franţei, Francois Hollande, premierul britanic James Cameron, precum şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Pe parcursul evenimentului, Traian Băsescu a stat lângă Barack Obama.

După ce au plecat de la ceremonie, Băsescu şi Obama au avut o discuţie. De asemenea, Băsescu a discutat cu Merkel şi Cameron, potrivit fotografiilor postate pe pagina de Facebook ”Alături de preşedintele nostru”.

În cea de-a doua zi a Summit-ului, preşedintele Băsescu participă la sesiunea lucrărilor Consiliului Nord-Atlantic (NAC) la nivel de şef de stat şi/sau guvern.

Şeful statului va susţine o declaraţie de presă în jurul orei 14.30 (ora României), iar la ora 15.00 (ora României) are loc sesiunea lucrărilor Consiliului Nord-Atlantic (NAC) la nivel de şefi de stat şi/sau de guvern.

09:20 - Summitul NATO continuă, vineri, la Newport cu o nouă rundă de discuţii

Ucraina, Afganistanul şi viitorul alianţei NATO sunt principalele subiecte ale agendei politicienilor şi diplomaţilor participanţi la summit.

Liderii au criticat, joi, Rusia pentru influenţa sa "destabilizatoare" asupra crizei din estul Ucrainei. Ulterior, în cursul unei recepţii găzduite de prinţul Charles, preşedintele american Barack Obama le-a spus gazdelor că va încuraja cetăţenii americani să viziteze Ţara Galilor, lăudând "extraordinara frumuseţe, oamenii minunaţi şi ospitalitatea grozavă" a acesteia.

Prima zi a summitului s-a încheiat cu un dineu de lucru la Castelul Cardiff.

Poliţia a arestat patru persoane în timpul protestelor faţă de NATO din faţa castelului, înainte de începerea dineului, dar protestatarii au fost mult mai puţini decât se anticipase. Anterior în cursul zilei de joi, a avut loc un marş la care au participat circa 250 de protestatari, dar nu au avut loc arestări.

Evenimentele de vineri vor include două sesiuni care vor reuni liderii celor 28 de state membre. Miniştrii de Externe vor avea consultări cu UE, OSCE şi Consiliul Europei. Miniştrii Apărării se vor întâlni cu omologii lor din Australia, Finlanda, Georgia, Iordania şi Suedia pentru a discuta despre oportunităţile de cooperare.

Centrul oraşului Cardiff a fost aproape blocat joi de măsurile de securitate instituite în vederea dineului din cursul serii. Aproximativ 10.000 de ofiţeri de poliţie din Anglia şi Ţara Galilor au fost mobilizaţi într-o operaţiune de securitate fără precedent pentru acest summit NATO.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici