Summitul UE-China va avea loc luna viitoare. Ursula von der Leyen avertizează că Beijingul vrea o schimbare sistemică a ordinii internaţionale

Luna viitoare, cei doi lideri ai UE se vor deplasa în China pentru primul summit faţă în faţă din ultimii patru ani, pe fondul preocupărilor comerciale şi de securitate generate de ambiţiile geopolitice ale Beijingului.

1210 afișări
Imaginea articolului Summitul UE-China va avea loc luna viitoare. Ursula von der Leyen avertizează că Beijingul vrea o schimbare sistemică a ordinii internaţionale

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menţionat programul în cadrul unei conferinţe a ambasadorilor UE, luni, făcând apel la o abordare "clară" a poziţiei globale tot mai dure a Beijingului.

"Am investit într-un dialog intensiv cu Beijingul, de la patru dialoguri la nivel înalt până la viitorul summit din decembrie", a declarat Ursula von der Leyen, potrivit Politico.

Omologul ei din cadrul Consiliului European, Charles Michel, va participa, de asemenea, la summit, în timp ce se aşteaptă ca preşedintele Xi Jinping sau premierul Li Qiang să îl co-prezideze. Beijingul nu a anunţat încă o dată sau un loc de desfăşurare a discuţiilor.

Ursula von der Leyen a salutat investigaţia Comisiei privind subvenţiile de stat din spatele vehiculelor electrice fabricate în China. De asemenea, ea a dublat necesitatea de a reduce dependenţa faţă de China.

"Până acum, China este cel mai important partener comercial al nostru în ceea ce priveşte bunurile. Dar, în acelaşi timp, cresc îngrijorările legate de practicile neloiale şi, uneori, prădătoare care ne distorsionează piaţa", a spus ea, citând "coerciţia comercială, boicotarea produselor europene şi controlul exporturilor de materii prime esenţiale".

Ea a adăugat: "Acest lucru arată că, deşi nu dorim să ne decuplicăm de China, trebuie să eliminăm riscurile unor părţi ale relaţiei noastre".

Ursula von der Leyen a subliniat că opiniile Beijingului privind securitatea globală "nu sunt implicit aliniate cu ale noastre".

"Trebuie să înţelegem China cum trebuie. Trebuie să recunoaştem că există un element explicit de rivalitate în relaţia noastră", a spus ea. "Scopul clar al Partidului Comunist Chinez este o schimbare sistemică a ordinii internaţionale, cu China în centrul acesteia".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici