Summitul UE: Comisia Europeană şi statele membre vor adopta măsuri pentru atenuarea efectelor preţurilor la energie

Consiliul European a cerut Comisiei Europene şi statelor din cadrul Uniunii Europene, la summitul de la Bruxelles, să adopte rapid măsuri pentru atenuarea efectelor creşterii preţurilor la energie şi să elaboreze un plan pe termen mediu şi lung pentru stabilizarea pieţei energetice.

223 afișări
Imaginea articolului Summitul UE: Comisia Europeană şi statele membre vor adopta măsuri pentru atenuarea efectelor preţurilor la energie

Sursa foto: Mediafaxfoto

"Consiliul European invită Comisia Europeană să analizeze funcţionarea pieţelor de gaz şi electricitate, precum şi sistemul UE de comercializare a emisiilor poluante, cu ajutorul Autorităţii Europene pentru Garanţii şi Pieţe. Ulterior, Comisia Europeană va evalua dacă anumite comportamente de pe pieţe necesită reglementări suplimentare", conform concluziilor summitului UE, vizualizate de MEDIAFAX.

Consiliul European îndeamnă statele membre şi Comisia Europeană să adopte "măsuri pe termen scurt pentru ajutarea consumatorilor vulnerabili şi pentru susţinerea companiilor europene, ţinând cont de diversitatea şi specificitatea situaţiilor din ţările membre".

"Comisia Europeană şi Consiliul UE sunt invitate să analizeze posibilitatea unor măsuri pe termen mediu şi lung în sensul obţinerii unui preţ la energie care să fie acceptabil pentru consumatorii casnici şi pentru companii, să intensifice rezilienţa sistemului energetic al UE şi a pieţei energetice europene, să ofere susţinere pentru tranziţia la neutralitatea climatică, ţinând cont de diversitatea şi specificitatea situaţiilor din statele membre", precizează Consiliul European.

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) va analiza posibilităţi de accelerare a investiţiilor pentru tranziţia energetică, în sensul "reducerii viitoarelor riscuri de perturbări şi pentru atingerea ambiţiilor Europei privind conectivitatea mondială", subliniază Consiliul European.

Consiliul pentru Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie (TTE) se va întruni pe 26 octombrie pentru a analiza actualele propuneri. Consiliul European va urmări în continuare situaţia de pe piaţa energiei şi o va reanaliza la summitul UE din decembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici