Surse: Grupări proiraniene au capturat o navă în Golful Oman / Iranul neagă orice implicare

  • Surse maritime: Grupări proiraniene au capturat o navă în Golful Oman
  • Iranul neagă orice implicare în incidentul produs în largul Emiratelor Arabe Unite
1152 afișări
Imaginea articolului Surse: Grupări proiraniene au capturat o navă în Golful Oman / Iranul neagă orice implicare

Sursă FOTO: Twitter

Membri ai unor grupări proiraniene au capturat o navă comercială, în Golful Oman, afrmă surse din cadrul industriei maritime, în contextul în care Forţele Navale britanice au semnalat o "potenţială deturnare" în largul Emiratelor Arabe Unite, dar Iranul a negat orice implicare în incident.

Conform unor surse citate de publicaţia The Times, oficialii militari britanici suspectează că "membri ai armatei iraniene ori ai grupurilor proiraniene au preluat abuziv controlul asupra unei nave comerciale".

"Este vorba de o potenţială deturnare", au transmis Forţele Navale Regale britanice, fără a oferi detalii.

Flota militară a V-a a Statelor Unite, activă în Orientul Mijlociu, nu a făcut deocamdată niciun comentariu pe tema incidentului.

Iranul a respins orice implicare în incidentul din Golful Oman. "Informaţiile privind producerea unor incidente succesive în Golful Persic şi în Golful Oman sunt complet suspecte, încercându-se crearea unei atmosfere false în jurul Iranului", a reacţionat Ministerul de Externe de la Teheran.

Marea Britanie a raportat, marţi, un nou incident maritim, în largul Emiratelor Arabe Unite, autorităţile britanice precizând că nu este vorba de un act de piraterie şi cerând evitarea zonei. "Un incident este în curs la aproximativ 60 de mile marine (110 kilometri) de oraşul Fujairah, situat în Emiratele Arabe Unite. Categoria incidentului: atac de tip non-piraterie. Investigaţiile sunt în curs", a transmis Comandamentul operaţiunilor maritime comerciale din Marea Britanie (UKMTO), precizând că au fost mobilizate capabilităţi maritime şi aeriene pentru asistenţă. "Navele sunt îndemnate să exercite precauţie extremă când tranzitează această zonă", precizează UKMTO.

Conform unor surse maritime, cinci nave comerciale au raportat statutul "în afara controlului", ceea ce înseamnă că nu pot fi manevrate din cauze excepţionale. Este vorba de navele Golden Brilliant, Queen Ematha, Jag Pooja, Abyss şi Asphalt Princess.

Guvernul Emiratelor Arabe Unite nu a făcut niciun comentariu pe tema incidentului, care intervine după ce petrolierul MV Mercer Street a fost atacat, pe 30 iulie, în Marea Arabiei, în largul coastelor statului Oman. Atacul asupra petrolierului MV Mercer Street s-a soldat cu moartea unui marinar român şi a unuia britanic. Israelul, Statele Unite şi Marea Britanie au atribuit Iranului atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, utilizat de compania unui antreprenor israelian. Iranul a negat orice implicare în acel incident.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
incident,
iran,
oman

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici