Suspecţii unui complot terorist dejucat în Marea Britanie au fost eliberaţi

Toţi cei 12 suspecţi, arestaţi la începutul lunii aprilie în Anglia în timpul unei operaţiuni care a avut ca scop dejucarea unui presupus complot terorist, au fost puşi în libertate fără să fie inculpaţi, a anunţat miercuri poliţia britanică.

17 afișări
Imaginea articolului Suspecţii unui complot terorist dejucat în Marea Britanie au fost eliberaţi

Suspecţii unui complot terorist dejucat în Marea Britanie au fost eliberaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ceilalţi nouă suspecţi, cu vârste cuprinse între 22 şi 38 de ani, majoritatea cetăţeni pakistanezi, au fost eliberaţi marţi şi predaţi serviciilor de imigrare, a anunţat poliţia din Manchester, oraş situat în nord-vestul Angliei.

Ministerul britanic al Afacerilor Interne a precizat că va cere expulzarea lor din motive de "securitate naţională".

Cei 12 bărbaţi, dintre care 11 au naţionalitate pakistaneză, au fost arestaţi la 8 aprilie în timpul unei vaste operaţiuni a poliţiei, în cadrul căreia care au fost mobilizaţi 100 de agenţi din Manchester, Liverpool şi din întreaga regiune de nord-vest a Angliei. Un tânăr student, în vârstă de 18 ani, a fost pus în libertate imediat.

"Toţi suspecţii arestaţi (...) în timpul operaţiunii care a avut loc recent au fost eliberaţi", a anunţat miercuri poliţia din Manchester într-un comunicat.

Premierul britanic, Gordon Brown, a declarat că operaţiunea poliţiei a permis dejucarea unui "complot terorist major". Documente secrete dezvăluite din neatenţie de şeful poliţiei antiteroriste arătau, de asemenea, că există legătură între acest presupus complot şi reţeaua teroristă al-Qaida.

Potrivit presei, ţintele complotului ar fi fost un club de noapte foarte popular din Manchester şi un centru comercial din acest oraş.

Guvernul a fost supus presiunilor pentru a reforma metoda prin care acordă vize, după dezvăluirea faptului că zece dintre suspecţi sunt cetăţeni pakistanezi care au intrat pe teritoriul Marii Britanii cu vize de studiu.

Acest caz a determinat, de asemenea, o intensificare a activităţilor diplomatice dintre Marea Britanie şi Pakistan, care s-au acuzat reciproc că nu contribuie suficient la lupta împotriva terorismului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici