Suspectul în atacul cu cuţitul de la metroul din Londra, inculpat pentru tentativă de omor

Poliţia antiteroristă britanică a inculpat duminică un bărbat în vârstă de 29 de ani pentru tentativă de crimă, la o zi după un atac cu un cuţit, soldat soldat cu doi răniţi, într-o staţie de metrou în estul Londrei, relatează AFP în pagina electronică.

1259 afișări
Imaginea articolului Suspectul în atacul cu cuţitul de la metroul din Londra, inculpat pentru tentativă de omor

Suspectul în atacul cu cuţitul de la metroul din Londra, inclupat pentru tentativă de omor

Suspectul, Muhaydin Mire, urma să fie prezentat în faţa unei instanţe luni, a anunţat poliţia metropolitană într-un comunicat.

Anchetatori din cadrul Comandamentului antiterorist (CTC) au percheziţionat o locuinţă în estul Londrei.

Două persoane au fost rănite în această agresiune, care este "tratată" ca "act de terorism", potrivit lui Richard Walton, un reprezentant CTC, care supervizează ancheta.

Acest atac a avut loc la trei zile după ce Parlamentul britanic a autorizat armata să efectueze atacuri aeriene împotriva Statului Islamic (SI) în Siria.

El a fost comis, de asemenea, la mai puţin de o lună de la atacurile de la Paris, soldate cu 130 de morţi, revendicate de către SI, şi la trei zile după un atac armat în Statele Unite, soldat cu 14 morţi, catalogat "act terorist" de către preşedintele Barack Obama.

Potrivit presei britanice, martori l-au auzit pe agresor justificându-şi gestul spunând "asta este pentru Siria".

Contactată de AFP, poliţia nu a confirmat această informaţie.

În cazul în care se va confirma pista teroristă, ar fi vorba despre un atac de tipul "lup singuratic", cum este numit de către poliţie şi experţi. Poliţia şi-a exprimat de altfel, în mai multe rânduri, "îngrijorarea tot mai mare" cu privire la acest tip de atac.

La începutul săptămânii trecute, Peter Neumann, directorul Centrului Internaţional pentru Studiul Radicalizării (ICSR) din cadrul King's College, declara pentru AFP că este de "aşteptat o intensificare a atacurilor complexe, ca cel de la Paris, dar şi o intensificare a atacurilor comise de către lupi singuratici", care necesită foarte puţină pregătire.

Poliţia transporturilor a anunţat că va mobiliza agenţi suplimentari, atât în uniformă, cât şi în civil.

Risc "foarte probabil" de atentat

Marea Britanie a fost deja şocată de asasinarea, în mai 2013, în plină stradă, în sudul Londrei, a militarului Lee Rigby. El a fost înjunghiat în mai multe rânduri cu un cuţit, de către agresori care s-au prezentat drept "militari ai lui Allah în război împotriva Marii Britanii" şi care au încercat să-l decapiteze.

În martie, un adolescent britanic în vârstă de 19 ani a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru că a plănuit să decapiteze alt militar. Adolescentul a fost arestat în august 2014, la Londra, având asupra sa un ciocan, un cuţit cu lama de 30,5 centimetri lungime şi un steag islamic.

Sâmbătă seara, la Londra, incidentul a avut loc către ora 19.00 GMT (21.00, ora României), la nivelul porţilor de acces în staţia de metrou Leytonstone, pe linia centrală care traversează capitala britanică de la est la vest.

Un bărbat în vârstă de 56 de ani a fost grav rănit în acest atac, fără ca viaţa să-i fie în pericol. El se afla duminică într-o "stare stabilă", într-un spital din estul capitalei, potrivit poliţiei.

Alt bărbat a fost rănit uşor, fără să aibă nevoie de îngrijiri, iar o femeie a fost ameninţată, dar fără să fie rănită de către agresor, potrivit aceleiaşi surse.

Administratorul micului magazin alimentar din staţia de metrou a povestit că agresorul a început prin a lovi un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani, după care l-a înjunghiat până când s-a prăbuşit la pământ, inconştient.

Agresorul a sosit cu metroul în staţie şi era "agresiv" în vagon, a declarat pentru AFP Christina, o femeie care nu a dorit să-şi spună numele şi care s-a aflat în aceeaşi ramă de metrou cu agresorul.

Poliţia a cerut oricărei persoane care l-a văzut sau a filmat faptele să o contacteze.

Mai multe înregistrări video ale unor amatori, postate pe reţele de socializare şi preluate de presă, surprind un bărbat solid, îmbrăcat în stil occidental, purtând o căciulă îmblănită de culoare închisă şi înarmat cu un cuţit, pe care poliţişti încercau să-l imobilizeze în holul de acces în staţie.

Poliţiştii folosesc un pistol cu şocuri electrice pentru a-l imobiliza pe bărbat. Suspectul cade la pământ şi dă drumul armei după ce este atins. Ulterior, este imobilizat, la pământ.

Un martor strigă, atunci, către suspect: "nu eşti musuman, frate! Nu şti musulman, frate! Nu eşti musulman", o frază care a devenit hashtagul "#YouAintNoMuslimBruv" - cel mai utilizat duminică în Marea Britanie pe Twitter.

Metroul a funcţionat în mod normal duminică, iar staţia, în care prezenţa poliţiştilor era vizibilă, a fost deschisă.

Începând din 2014, nivelul ameninţării teroriste în Marea Britanie este 4, pe o scară de 5. Potrivit acestui nivel, un atentat este considerat "foarte probabil".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici