Suspiciuni de spionaj în Muntenegru: sunt investigaţi mai mulţi ruşi şi localnici

Autorităţile din Muntenegru au lansat o investigaţie împotriva unor persoane acuzate de spionaj, a declarat joi un purtător de cuvânt al biroului special al procurorului de stat, citat de Reuters.

368 afișări
Imaginea articolului Suspiciuni de spionaj în Muntenegru: sunt investigaţi mai mulţi ruşi şi localnici

La începutul zilei, cotidianul Pobjeda, cu sediul la Podgorica, a relatat că Agenţia pentru Securitate Naţională (ANB) din Muntenegru şi Parchetul Special de Stat (SDT) au reţinut şase diplomaţi din Rusia şi 30 de cetăţeni ruşi cu permise de şedere temporară, dar şi doi muntenegreni sub suspiciunea de spionaj, a anunţat cotidianul Pobjeda.

Vukas Radonjic, un purtător de cuvânt al SDT, a declarat pentru Reuters că poliţia a percheziţionat mai multe apartamente, căutând dovezi de conspiraţie şi spionaj.

„În urma solicitării SDT şi a ordinului judecătoresc, poliţia percheziţionează mai multe apartamente şi alte spaţii din cauza suspiciunii rezonabile de conspiraţie în vederea realizării unei fapte criminale şi de spionaj", a declarat el telefonic pentru Reuters.

Radonjic a precizat că, după finalizarea percheziţiilor „se va stabili cine va fi acuzat şi arestat". El nu a spus câţi suspecţi au fost duşi la audieri.

Tot joi, premierul Dritan Abazovic a declarat, în cadrul unei transmisiuni în direct de la o şedinţă a cabinetului, că este în curs o „operaţiune internaţională" cu parteneri străini şi procuratura de stat pentru a proteja interesele ţării.

Muntenegru, membru NATO şi candidat la aderarea la Uniunea Europeană, s-a alăturat sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei. În trecut, Muntenegru a expulzat diplomaţi ruşi.

În 2016, Muntenegru a acuzat agenţi ruşi de implicare într-un complot pentru a aduce opoziţia pro-rusă la putere, pentru a-l asasina pe premierul de atunci Milo Djukanovic şi pentru a opri integrarea fostei republici iugoslave în NATO.

Moscova a respins în mod repetat aceste acuzaţii ca fiind absurde. Muntenegru s-a alăturat alianţei militare occidentale în 2017.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici