Sute de agricultori cehi au intrat cu tractoarele în centrul oraşului Praga

  • Sute de agricultori cehi au intrat luni cu tractoarele în centrul oraşului Praga, perturbând traficul în faţa Ministerului Agriculturii.
  • Ei se alătură protestelor împotriva costurilor ridicate ale energiei, a birocraţiei sufocante şi a Acordului verde al Uniunii Europene, scrie Reuters.
329 afișări
Imaginea articolului Sute de agricultori cehi au intrat cu tractoarele în centrul oraşului Praga

Sute de agricultori cehi au intrat cu tractoarele în centrul oraşului Praga

Fermierii din întreaga Europă au ieşit în stradă în acest an, inclusiv în Polonia, Franţa, Germania, Spania şi Italia, pentru a lupta împotriva preţurilor scăzute şi a costurilor ridicate, a importurilor ieftine şi a constrângerilor impuse de UE în ceea ce priveşte schimbările climatice.

Fermierii cehi plănuiesc să se alăture protestelor din această săptămână, deşi principalele asociaţii agricole s-au distanţat de acţiunea de luni, când tractoarele au blocat o bandă de circulaţie de pe un drum important din Praga, încetinind, dar nu blocând complet traficul.

Câteva sute de protestatari, care fluierau şi huiduiau în faţa Ministerului Agriculturii, au strigat „Ruşine” şi „Demisia” în comentarii la adresa ministrului, care nu s-a întâlnit cu organizatorii protestului cu tractoare.

Guvernul a declarat că organizatorii au prea puţin de-a face cu agricultura reală.

„Demonstraţia de astăzi nu are prea multe în comun cu lupta pentru condiţii mai bune pentru agricultori”, a declarat premierul Petr Fiala pe platforma de socializare X, adăugând că unii dintre organizatori sunt pro-ruşi sau au alte scopuri politice.

„Negociem cu cei care îi reprezintă pe fermieri şi discutăm care sunt nevoile noastre în domeniul agriculturii”, a spus Fiala.

Camera Agrară (AK) a convocat propriile proteste pentru a se alătura joi altor fermieri europeni la punctele de trecere a frontierei şi s-a distanţat de protestul de luni cu tractoare.

Care sunt nemulţumirile fermierilor cehi

Principala plângere este politica agricolă a UE, denaturarea pieţei şi preţurile de achiziţie scăzute provenite din excedentele pe fondul importurilor ieftine din afara blocului comunitar. Fermierii se plâng, de asemenea, de costurile tot mai mari asociate cu lupta UE împotriva schimbărilor climatice, stabilite în Acordul verde, care stabileşte reglementările agricole pentru cei 27 de membri ai blocului pentru decenii.

„Fermierii sunt disperaţi în această situaţie fără speranţă şi nu ştiu la ce să se aştepte în viitorul apropiat, ca să nu mai vorbim de cel îndepărtat”, a declarat săptămâna trecută preşedintele AK, Jan Dolezal. „Ei au nevoie de stabilitate în mediul de afaceri”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici