Sute de oameni au participat la un miting antiislam şi o contrademonstraţie la o moschee în Arizona - VIDEO

Sute de persoane au participat vineri la un miting antiislam şi la o contramanifestaţie organizate la un centru aparţinând comunităţii islamice din Phoenix, în Arizona, care s-a încheiat fără incidente, relatează postul Voice of America (VOA) în pagina electronică de sâmbătă.

170 afișări
Imaginea articolului Sute de oameni au participat la un miting antiislam şi o contrademonstraţie la o moschee în Arizona - VIDEO

Sute de oameni au participat la un miting antiislam şi o contrademonstraţie la o moschee în Arizona (Imagine: captura video YouTube)

Poliţia i-a despărţit pe protestatarii antiislam de demonstranţii care au apărat drepturile religioase, la acest eveniment prezentat ca un concurs de caricaturi cu profetul Mahomed, în cursul căruia nu s-au înregistrat violenţe.

Poliţia din Phoenix a estimat că la proteste au luat parte aproximativ 500 de persoane, câte 250 în fiecare tabără, potrivit AP.

Organizatorii - motociclişti pe care poliţiştii îi suspectau că erau înarmaţi - au afirmat că mitingul antiislam reprezintă un răspuns la incidentul de la începutul lunii în care două persoane înarmate au deschis focul la un concurs similar, în Texas, la care participanţii au desenat caricaturi cu profetul Mahomed.

Ambii atacatori au fost ucişi în urma unui scurt schimb de focuri, iar un poliţist a fost rănit. Unul dintre atacatori frecventa o moschee din nordul oraşului Phoenix, unde a avut loc mitingul de vineri.

"Runda a 2-a!", a anunţat vineri organizatorul evenimentului, Jon Ritzheimer, într-un mesaj postat pe Facebook. Fostul puşcaş marin a anunţat un miting paşnic, dar i-a îndemnat pe participanţi să aducă arme cu ei, în eventualitatea unui atac.

"Oamenii sunt încurajaţi să folosească, acolo, dreptul prevăzut de al Doilea Amendamnt, la acest eveniment, în cazul în care Primul Amendament va fi vizat de un atac foarte anticipat", se arată în mesaj.

Ritzheimer a invitat mii de motociclişti să participe la miting. Peste 600 de persoane îi răspunseseră pe pagina evenimentului până vineri.

Atacul de la concursul de caricaturi din Texas a fost revendicat de către gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), care a declarat un "califat" în Irak şi Siria. Însă unii experţi au pus la îndoială faptul că SI se află în spatele atacului, iar autorităţile nu au găsit nicio legătură între cei doi atacatori şi organizaţia extremistă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici