Sute de persoane, condamnate la detenţie pe viaţă în Turcia în urma complotului militar din 2016

  • Turcia: Sute de persoane au fost condamnate la detenţie pe viaţă în urma complotului militar din 2016
  • Au fost inculpate aproape 500 de persoane, dintre care 75 au fost achitate
  • Administraţia de la Ankara acuză că tentativa de lovitură de stat a fost organizată de Mişcarea Hizmet, condusă de clericul Fethullah Gulen
2477 afișări
Imaginea articolului Sute de persoane, condamnate la detenţie pe viaţă în Turcia în urma complotului militar din 2016

Sute de persoane, condamnate la detenţie pe viaţă în Turcia în urma complotului militar din 2016

Un tribunal din Ankara a condamnat, joi, 337 de persoane, majoritatea ofiţeri militari, la închisoare pe viaţă, pentru tentativa de lovitură de stat din 2016, informează Agenţia France-Presse şi postul BBC News.

Nouăsprezece persoane, 15 foşti ofiţeri şi patru civili, acuzaţi de apartenenţă la mişcarea condusă de clericul musulman Fethullah Gulen, stabilit în SUA, au primit 79 de sentinţe de închisoare pe viaţă pentru "circumstanţe agravante".

Acuzaţiile au fost tentativă de perturbare a ordinii constituţionale, tentativă de asasinare a preşedintelui Turciei şi crime, asociate tentativei de lovitură de stat militară din iulie 2016.

În total, au fost inculpate aproape 500 de persoane. În afară de cele care au fost condamnate la detenţie pe viaţă, alte 60 de persoane au primit diverse termene de închisoare, iar 75 au fost achitate.

Printre persoanele condamnate la detenţie pe viaţă se numără ofiţeri de la Baza militară Akinci, acuzaţi că au bombardat instituţii din Ankara, inclusiv sediul Parlamentului Turciei. Tentativa de lovitură de stat militară din 15 iulie 2016 s-a soldat cu 68 de morţi în rândul civililor şi forţelor loiale Administraţiei Recep Tayyip Erdogan şi peste 200 de răniţi. S-au înregistrat decese şi în rândul persoanelor acuzate de implicare în complot.

Până acum, instanţele judiciare din Turcia au emis peste 2.500 de sentinţe de condamnare pe viaţă în urma complotului militar din 2016.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan de la Ankara a lansat acţiuni de înlocuire a personalului din sectorul de stat, fiind suspendaţi sau demişi circa 100.000 de angajaţi, inclusiv magistraţi şi profesori.

Administraţia de la Ankara acuză că tentativa de lovitură de stat a fost organizată de Mişcarea Hizmet, condusă de clericul musulman Fethullah Gulen, un fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan căzut în dizgraţie şi stabilit în SUA. Fethullah Gulen a negat orice implicare în complot.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici