Sute de persoane reţinute în Kazahstan, pe fondul protestelor din ziua alegerilor prezidenţiale

Poliţia a reţinut sute de persoane în Kazahstan, pe fondul protestelor neautorizate care au avut loc în urma alegerilor prezidenţiale anticipate de duminică, pe care oponenţii îl consideră un exerciţiu fals în democraţie, relatează Associated Press.

660 afișări
Imaginea articolului Sute de persoane reţinute în Kazahstan, pe fondul protestelor din ziua alegerilor prezidenţiale

Sute de persoane reţinute în Kazahstan, pe fondul protestelor din ziua alegerilor prezidenţiale

Ofiţerii, unii înarmaţi cu scuturi şi căşti, au dispersat demonstraţiile din capitala, Nur-Sultan, şi în Almaty, principalul oraş comercial al ţării central-asiatice. Aproximativ 500 de protestatari au fost duşi la secţiile de poliţie, a declarat un oficial guvernamental.

Trei ofiţeri de poliţie au fost răniţi în confruntări, a declarat ministrul adjunct de Interne Marat Kozayev. Nu au existat informaţii imediate despre acuzaţiile aduse în urma arestărilor.

Alegerile anticipate au fost declanşate după demisia neaşteptată din martie a fostului preşedinte Nursultan Nazarbayev, în vârstă de 78 de ani, care a condus ţara de la proclamarea independenţei sale faţă de Uniunea Sovietică în 1991. Mulţi oameni au presupus că Nazarbayev va candida pentru realegere în timpul unui scrutin prezidenţial care ar fi trebuit să aibă loc anul viitor.

Protestatarii au afirmat că alegerile pentru alegerea succesorului său nu vor fi libere sau corecte şi au cerut un boicot al alegătorilor.

Kassym-Jomart Tokayev, premierul care a devenit preşedinte în exerciţiu când Nazarbayev a demisionat, pare să fi să câştigat alegerile cu uşurinţă.

Două sondaje de după ieşirea de la vot au arătat că Tokayev a obţinut aproximativ 70% din voturi, potrivit Reuters.

Taguri:
kazahstan,
proteste,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici