Taipeiul tremură, după ce 12 avioane ale Chinei au survolat strâmtoarea Taiwan

Autorităţile de la Taipei au informat că 12 avioane de vânătoare chineze ar fi trecut ”linia mediană” a strâmtorii Taiwan, în contextul creşterii tensiunilor cu aproximativ o lună înainte de alegerile prezidenţiale din insulă.

Urmărește
1860 afișări
Imaginea articolului Taipeiul tremură, după ce 12 avioane ale Chinei au survolat strâmtoarea Taiwan

Taipeiul tremură, după ce 12 avioane ale Chinei au survolat strâmtoarea Taiwan

Autorităţile de la Taipei au anunţat vineri că 12 avioane de vânătoare chineze şi un balon meteorologic ar fi trecut ”linia mediană” a strâmtorii Taiwan, informaţie care vine într-un context de creştere a tensiunilor cu aproximativ o lună înainte de alegerile prezidenţiale din insulă, relevă Reuters.

Taiwanul, guvernat democratic, pe care China îl revendică însă ca teritoriu propriu, s-a plâns în ultimii patru ani de patrulări şi exerciţii militare regulate ale Chinei în apropierea insulei.

Taiwanul organizează scrutinul prezidenţial şi parlamentar pe 13 ianuarie, iar campania electorală a intrat în plină desfăşurare, modul în care viitorul guvern va gestiona relaţiile cu China fiind un punct important de dispută.

Ministerul taiwanez al apărării, care a oferit joi detalii despre misiunile chineze, a declarat că 12 avioane de luptă au trecut linia mediană, care a servit cândva drept barieră neoficială între cele două părţi, dar pe care avioanele chinezeşti o survolează acum în mod regulat.

Ministerul a precizat că a detectat, de asemenea, un balon chinezesc la 101 mile marine la sud-vest de oraşul Keelung din nordul Taiwanului.

Ministerul Apărării din China nu a răspuns solicitărilor de a oferi comentarii.

Taiwanul este în alertă în ceea ce priveşte activităţile Chinei, atât militare, cât şi politice, înaintea alegerilor, considerând că Beijingul încearcă să-şi manifeste influenţa spre a determina alegătorii din Taiwan să voteze candidaţii pe care China i-ar prefera.

Vicepreşedintele Lai Ching-te şi contracandidatul Hsiao Bi-khim, din partea Partidului Democrat Progresist, aflat la putere, conduc în sondaje. China îi consideră separatişti şi a respins ofertele de discuţii ale lui Lai.

Biroul chinez pentru afaceri din Taiwan nu a răspuns vineri la o solicitare de comentarii cu privire la acuzaţiile Taiwanului. Anterior, acesta a arătat doar că respectă "sistemele sociale" ale Taiwanului.

Cu toate acestea, a prezentat alegerile ca fiind un vot între război şi pace şi a îndemnat populaţia din Taiwan să se gândească atent la alegeri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
china,
taiwan,
tensiuni

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici