Taiwanul, o Ucraina a Asiei? Ambasadorul Chinei în SUA avertizează asupra unui "conflict militar" Beijing- Washington în jurul insulei

Ambasadorul Chinei în SUA a declarat că cele două ţări s-ar putea confrunta cu un "conflict militar" în legătură cu viitorul Taiwanului, într-o referire neobişnuit de explicită la perspectiva unui război.

28872 afișări
Imaginea articolului Taiwanul, o Ucraina a Asiei? Ambasadorul Chinei în SUA avertizează asupra unui "conflict militar" Beijing- Washington în jurul insulei

Taiwanul, o Ucraina a Asiei? Ambasadorul Chinei în SUA avertizează asupra unui "conflict militar" Beijing- Washington în jurul insulei

"Problema Taiwanului este cel mai fierbinte punct între China şi Statele Unite. Dacă autorităţile taiwaneze, încurajate de Statele Unite, continuă să meargă pe calea independenţei, problema cel mai probabil va implica China şi Statele Unite într-un conflictul militar", a declarat Qin Gang vineri pentru postul public de radio american National Public Radio (NPR).

Tensiunile legate de locul insulei în lume continuă să crească. Beijingul consideră Taiwanul ca fiind o provincie a Chinei. În noiembrie, preşedintele chinez, Xi Jinping, i-a spus lui Joe Biden că orice sprijin pentru independenţa Taiwanului din partea SUA ar fi "un joc cu focul" şi că "cei care se joacă cu focul se vor arde".

În ultimii ani, Beijingul şi-a intensificat presiunea asupra insulei guvernate democratic. În octombrie, Xi a promis că va realiza "reunificarea" cu Taiwanul prin mijloace paşnice. Dar duminică, forţele aeriene chineze au zburat cu 39 de avioane de război în zona spaţiului aerian al Taiwanului - cel mai mare număr zilnic din octombrie încoace.

Qin a acuzat administraţia taiwaneză pentru starea actuală a lucrurilor. El a acuzat-o că "îşi urmăreşte agenda de independenţă prin împrumutarea sprijinului şi încurajarea Statelor Unite". El a adăugat: "Iar Statele Unite joacă cartea Taiwanului pentru a limita China".

În ultimele luni, SUA şi unii dintre aliaţii săi au pledat pentru "participarea semnificativă a Taiwanului la sistemul ONU", un demers care a înfuriat China. Comisia pentru afaceri externe a parlamentului britanic intenţionează să viziteze Taiwanul luna viitoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici