Talibanii avertizează: Afganistanul va deveni "un cimitir" pentru SUA. Atât timp cât este chiar şi un singur militar american pe pământul nostru vom continua jihadul

Afganistanul va deveni "un cimitir" pentru Statele Unite, a declarat un reprezentant al mişcării talibane, după ce preşedintele Donald Trump a indicat că este de acord cu suplimentarea numărului de militari americani în această ţară, informează site-ul postului France 24.

776 afișări
Imaginea articolului Talibanii avertizează: Afganistanul va deveni "un cimitir" pentru SUA. Atât timp cât este chiar şi un singur militar american pe pământul nostru vom continua jihadul

Talibanii avertizează: Afganistanul va deveni "un cimitir" pentru SUA. Atât timp cât este chiar şi un singur militar american pe pământul nostru vom continua jihadul

"Dacă America nu-şi retrage trupele din Afganistan, în curând Afganistanul va deveni un alt cimitir pentru această superputere în secolul al XXI-lea", a transmis Zabiullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor afgani.

Zabiullah Mujahid a mai adăugat că Statele Unite ar trebui să se gândească la o strategie de ieşire din conflict, "în loc să continue războiul".

"Atât timp cât este chiar şi un singur militar american pe pământul nostru şi continuă să poarte război împotriva noastră (...) vom continua jihadul", a precizat oficialul taliban.

Un lider taliban de rang înalt a declarat că anunţul preşedintelui american dovedeşte că actuala administraţie afgană este "o marionetă a SUA".

Într-un discurs de aproximativ 20 de minute, Trump a promis o campanie militară intensificată împotriva insurgenţilor talibani şi militanţilor reţelelor teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida, care au câştigat teren în faţa guvernului afgan, susţinut de SUA.

"Nu vrem să construim o naţiune din nou. Vrem să ucidem terorişti. Consecinţele unei ieşiri rapide din Afganistan sunt atât previzibile, cât şi inacceptabile. O retragere grăbită ar crea un vid pe care teroriştii, inclusiv ISIS şi al-Qaida, l-ar umple instantaneu", a spus Trump.

Donald Trump a mai spus că "instinctul iniţial a fost acela de a retrage trupele", dar a adăugat că a fost convins de către consilierii săi de securitate naţională că este necesară întărirea capacităţii SUA de a împiedica talibanii să elimine guvernul de la Kabul.

Preşedintele republican, care şi-a criticat predecesorii pentru stabilirea unor termene limită pentru retragerea trupelor din Irak şi Afganistan, a refuzat să anunţe un interval privind operaţiunile militare americane extinse din Afganistan şi nu a precizat câte trupe suplimentare va trimite SUA.

Oficialii americani au declarat pentru Reuters că Trump a avizat planul secretarului Apărării, James Mattis, de a trimite aproximativ 4.000 de trupe suplimentare pentru a se adăuga celor aproximativ 8.400 militari americani aflaţi în acest moment în Afganistan.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici