Talibanii îşi extind prezenţa în Afganistan, apropiindu-se de Kabul - raport

Conflictul din Afganistan a ajuns la o "criză de proporţii" după ce insurgenţii talibani sunt prezenţi pe mai mult de jumătate din teritoriul ţării şi se apropie de Kabul, potrivit unui raport oficial.

8 afișări
Imaginea articolului Talibanii îşi extind prezenţa în Afganistan, apropiindu-se de Kabul - raport

Talibanii îşi extind prezenţa în Afganistan, apropiindu-se de Kabul - raport

Pentru ca NATO, principala forţă care acţionează în Afganistan, să aibă succes împotriva insurgenţilor, numărul militarilor ar trebui dublat, adică ridicat la cel puţin 80.000 se arată în raport.

"Talibanii s-au dovedit a fi o adevărată forţă insurgentă", a declarat Consiliul Senlis, o organizaţie internaţională cu o prezenţă permanentă în Afganistan, într-un raport.

"Abilitatea acestora de a înainta pe teritoriul ţării este dovedită acum dincolo de orice dubiu" se arată în document. "Insurgenţa controlează acum părţi mari din teritoriu, inclusiv din zonele rurale, unele sectoare centrale şi importante artere de circulaţie", continuă raportul.

Senlis precizează că potrivit cercetărilor, talibanii, alungaţi din Afganistan de Statele Unite la sfârşitul lui 2001, au revenit pe 54 la sută din teritoriu şi le este relativ uşor să recruteze noi membri.

Aceştia folosesc tot mai mult tactici irakiene, atacuri cu bomă asupra drumurilor şi atacuri sinucigaşe, cu efecte foarte puternice, şi şi-au înfiinţat o reţea stabilă de finanţare, asigurându-şi fondurile din traficul intens de opiu în Afganistan.

"Scopul lor declarat de a ajunge în capitală în 2008 pare mai realist decât oricând", este concluzia documentului.

"Pentru a preveni înfrângerea trupelor NATO de către talibani, este nevoie de o reînnoire a "coaliţiei bunăvoinţei", arată raportul, numind proprunerea "NATO Plus".

"Fiecare stat NATO este mandatat să contribuie la această nouă forţă, cu un angajament ferm care să asigure o armată totală de 80.000 de soldaţi", se arată în document.

Consolidarea prezenţei NATO în Afganistan şi determinarea statelor membre să îşi sporească contribuţia, va fi probabil un punct important pe agenda de lucru a summitului NATO care se va desfăşura în aprilie 2008 în România.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici