Tânăra Neda, omorâtă de miliţiile loiale lui Ahmadinejad - medic

Tânăra Neda Agha-Soltan, împuşcată mortal la Teheran în timpul unei manifestaţii împotriva realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, a fost ucisă cel mai probabil de un membru al miliţiei islamiste bassij, a declarat joi un medic iranian, care afirmă că a încercat să o salveze, relatează AFP.

34 afișări
Imaginea articolului Tânăra Neda, omorâtă de miliţiile loiale lui Ahmadinejad - medic

Tânăra Neda, omorâtă de miliţiile loiale lui Ahmadinejad - medic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Arash Hejazi, care studiază în sudul Angliei, a declarat pentru BBC că la puţin timp după ce tânăra femeie a fost împuşcată în piept, devenind de atunci simbolul mişcării de contestare din Iran, manifestanţii au identificat trăgătorul, care ar fi un membru al miliţiei loiale lui Ahmadinejad.

Imaginile înregistrate de un cameraman amator, prezentate ca înfăţişând moartea lui Neda Agha-Soltan şi postate pe Internet, au suscitat un val de emoţie şi indignare în lume, împotriva autorităţilor iraniene. Tânăra femeie este filmată la pământ, cu faţa plină de sânge şi cu ochii larg deschişi.

Hejazi a povestit pentru BBC că, împreună cu prieteni la care se afla în vizită la Teheran, au hotărât să meargă să asiste la o manifestaţie.

"Forţele de ordine lansau gaze lacrimogene împotriva oamenilor, iar motocicletele au început să se afunde în mulţime", a declarat acesta.

"Am auzit o împuşcătură. Neda era în picioare la un metru de mine. Eram acolo şi dintr-o dată m-am întors şi am văzut sânge curgând pe pieptul Nedei", a adăugat el.

"Ea era în stare de şoc, privindu-şi pieptul şi sângele care curgea. Am alergat către ea şi am întins-o pe stradă", a continuat medicul.

"M-am aplecat deasupra ei şi am văzut rana de glonţ chiar sub gât, cu sângele curgând. Am înţeles că aorta şi plămânul au fost atinse", a afirmat acesta.

"Sângele-i curgea din corp şi am pus presiune pe răni pentru a încerca să opresc hemoragia, dar, din nefericire, nu am reuşit, iar ea a murit în mai puţin de un minut", a declarat el.

Potrivit lui Hejazi, manifestanţii au crezut iniţial că focul a fost tras de pe un acoperiş din apropiere, dar au văzut ulterior un membru al miliţiei bassij pe motocicletă şi l-au oprit şi dezarmat.

"Acesta striga «Nu voiam să o omor». L-am auzit", a adăugat el.

Neştiind ce să facă cu el, a adăugat acesta, manifestanţii l-au lăsat să plece, dar după ce mai întâi i-au confiscat documentele de identitate şi l-au fotografiat.

Agenţia Fars a anunţat joi că tânăra femeie a fost ucisă de un glonţ tras de o persoană, care a deschis focul împotriva mai multor persoane pe strada Karegar, cu o armă de contrabandă.

Logodnicul acesteia, Caspian Makan, a acuzat, de asemenea, miliţia bassij de crimă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici