Ţările francofone vor coopera pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Şefii de stat şi de Guverne din cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei au decis duminică să coopereze pentru conceperea unor politici naţionale care vor contribui la reducerea la jumătate, până în 2050, a emisiilor mondiale de gaze cu efect de seră.

127 afișări
Imaginea articolului Ţările francofone vor coopera pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Premierul canadian, Stephen Harper (Imagine: Mediafax/AFP)

Potrivit declaraţiei finale a summitului Francofoniei, ţările s-au angajat "să coopereze pentru ca statele să poată pune la punct politici naţionale în vederea realizării, printre altele, a obiectivului comun de a reduce la jumătate, până în 2050, emisiile mondiale de gaze cu efect de seră".

Această formulare nu înseamnă că statele membre se angajează să îşi reducă fiecare cu 50 la sută emisiile poluante, ci să dezvolte fiecare măsuri pentru a contribui la obiectivul mondial de reducere la jumătate, în 2050, a emisiilor poluante, conform recomandărilor Grupului interguvernamental de experţi privind evoluţia climatului (GIEC).

Premierul canadian, Stephen Harper, a anunţat cu ocazia summitului de la Quebec un sprijin de 100 de milioane de dolari "ţărilor în curs de dezvoltare vulnerabile", pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.

Acest sprijin va fi destinat micilor state insulare din Africa, din Caraibe şi Pacific, a declarat Harper.

"Canada s-a angajat pentru sprijinirea ţărilor francofone în lupta împotriva schimbărilor climatice. Guvernul nostru a fost convins să găsească o soluţie completă la nivel planetar pentru combaterea schimbărilor climatice", a precizat premierul.

Declaraţia finală a summitului de la Quebec cuprinde un angajament al ţărilor francofone pentru o participare sporită la "mecanismele de dezvoltare" stabilite în cadrul protocolului de la Kyoto.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici