Tatăl lui Edward Snowden: Fiul meu a împărtăşit adevărul cu poporul american

Tatăl lui Edward Snowden a apărat vineri demersul fiului său, aflat la originea unor dezvăluiri despre programe americane de supraveghere a comunicaţiilor, apreciind că acesta "a făcut ceea ce a crezut că este drept" şi că "a împărtăşit adevărul cu poporul american".

372 afișări
Imaginea articolului Tatăl lui Edward Snowden: Fiul meu a împărtăşit adevărul cu poporul american

Tatăl lui Edward Snowden: Fiul meu a împărtăşit adevărul cu poporul american (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am încredere în fiul meu. În acest stadiu, sunt absolut sigur că spune adevărul", a subliniat pentru postul NBC Lon Snowden, mulţumind, în trecere, "tuturor celor care îi oferă ajutor pentru a se afla în securitate".

Prezent alături de avocatul său Bruce Fein, el a declarat că nu a avut vreun contact direct cu fiul său - în prezent blocat pe un aeroport, în Moscova, după ce a cerut un azil temporar autorităţilor ruse -, ci doar prin intermediul unui intermediar, care nu este organizaţia WikiLeaks, a subliniat el.

Edward Snowden a dezvăluit, la începutul lui iunie, că Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) colecta, în numele luptei împotriva terorismului, metadate (numere apelate, durata apelului) ale comunicaţiilor a milioane de americani, cu autorizaţia unei Curţi secrete (FISA). Washingtonul reclamă extrădarea sa în Statele Unite, unde a fost inculpat pentru spionaj.

"Când îmi veni ceasul, voi fi împăcat cu mine-însumi. Iar eu cred că fiul meu, când îi va veni ceasul, acum sau peste 100 de ani, va fi şi el împăcat cu el-însuşi. A făcut ceea ce a crezut că este drept. A împărtăşit adevărul cu poporul american", a subliniat el.

Lon Snowden s-a declarat totodată "extrem de dezamăgit şi furios" faţă de atitudinea Congresului.

Camera Reprezentanţilor a respins cu o majoritate, miercuri, un amendament care viza stoparea finanţării programului de supraveghere aparţinând NSA. Acest amendament, depus în urma dezvăluirilor fostului analist în domeniul informaţiilor, devenit un fugar, a fost depus de către o coaliţie heteroclită de congresmeni, incluzând de la ultraconservatori şi până la ultraprogresişti.

"Sunt în complet dezacord" cu acest vot, a subliniat Lon Snowden.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici