Tătarii din Crimeea solicită dizolvarea miliţiilor proruse

Adunarea tradiţională a Tătarilor din Crimeea, Medjlis, a îndemnat vineri noile autorităţi din peninsulă, alipită Rusiei, să dezarmeze miliţiile proruse şi să repună în activitate poliţia.

316 afișări
Imaginea articolului Tătarii din Crimeea solicită dizolvarea miliţiilor proruse

Tătarii din Crimeea solicită dizolvarea miliţiilor proruse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Medjlis anunţă un număr tot mai mare de incidente şi ameninţări vizând comunitatea tătară, de confesiune musulmană, care reprezintă 12-15% din populaţia Crimeei, într-un "apel la respectarea drepturilor omului şi libertăţilor" adoptat joi şi publicat vineri pe site.

Adunarea cere noilor autorităţi, pe care nu le numeşte, să "dezarmeze şi dizolve toate formaţiunile unor cetăţeni care şi-au însuşit în mod ilegal sarcinile poliţiei şi altor servicii din domeniul menţinerii ordinii legale".

Lideri tătari au îndemnat la boicotarea referendumului în cursul căruia o majoritate zdrobitoare a aprobat alipirea peninsulei ucrainene la Rusia. Tătarii au votat în număr relativ mic, potrivit unor jurnalişti AFP care s-au aflat la faţa locului în timpul scrutinului.

"În situaţia extrem de complexă din prezent, obiectivul nostru principal este menţinerea calmului şi păcii pe teritoriul Crimeei, garantarea securităţii şi vieţii întregii populaţii şi consolidarea încrederii şi colaborării în cadrul societăţii multietnice din Crimeea", subliniază Adunarea, al cărei apel este semnat de către preşedintele acesteia, Refat Ciubarov.

"Ameninţările directe cu recurgerea la violenţă faţă de tătarii din Crimeea în (mijloace de) transport, magazine, şcoli şi alte locuri publice au devenit tot mai frecvente", relevă Adunarea, solicitând organelor comunităţii tătare să raporteze toate incidentele, să-i denunţe pe autorii acestora, inclusiv unor organizaţii internaţionale, cu scopul ca aceştia să fie pedepsiţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici