Tbilisi: Liderii Poloniei, Ucrainei şi ţărilor baltice declară că timpul dominaţiei ruse a trecut

Timpul dominaţiei ruse "a trecut" în Georgia, a declarat miercuri preşedintele polonez Lech Kaczynski, adresându-se unei mulţimi formate de georgieni, la Tbilisi, alături de preşedintele ucrainean şi de liderii ţărilor baltice.

30 afișări
Imaginea articolului Tbilisi: Liderii Poloniei, Ucrainei şi ţărilor baltice declară că timpul dominaţiei ruse a trecut

Preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski (Imagine: Mediafax/AFP)

Rusia "încearcă să restabilească dominaţia. Timpul dominaţiei a trecut", a declarat preşedintele polonez în faţa unei mulţimi formate din zeci de mii de georgieni, care protestau faţă de intervenţia armatei ruse în ţara lor.

"Pentru prima oară după mult timp, vecinii noştri ne-au arătat o faţă pe care o cunoaştem de secole. Aceşti vecini afirmă că popoarele din jurul lor trebuie să li se supună. Noi spunem: «Nu»", a adăugat el.

Preşedintele polonez a fost însoţit de omologul său ucrainean, Viktor Iuşcenko, de cel eston, Toomas Hendrik Ilves, de cel lituanian, Valdas Adamkus, şi de premierul leton, Ivars Godmanis.

Cei cinci lideri ai fostelor ţări comuniste au sosit marţi seară la Tbilisi, în timp ce şeful statului francez, Nicolas Sarkozy, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Europene, şi omologul său georgian, Mihail Saakaşvili, discutau despre modalităţile de a ajunge la un acord de încetare a focului. Subiectul a fost abordat anterior, la Moscova, în cadrul unei întâlniri cu liderii ruşi.

"Am parcurs mii de kilometri pentru a arăta poporului georgian solidaritatea noastră", a declarat preşedintele georgian Viktor Iuşcenko.

"Ştiam că astăzi trebuie să fim aici: aveţi dreptul să fiţi liberi, dreptul să fiţi independenţi", a adăugat el.

Cei cinci lideri, care au sosit împreună, cu avionul, la Gandja, în Azerbaidjan, din motive de securitate, şi care au parcurs cu maşina cei 200 de kilometri care îi despărţeau de Tbilisi, au participat la o mare adunare organziată în faţa Parlamentului georgian.

Avionul Tupolev 154 al Poloniei a plecat la prânz din Varşovia, avându-i la bord pe liderii Polonez şi ţărilor baltice, şi a făcut o escală în Crimeea, pentru a-l lua pe preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko.

"Vizita noastră simbolizează solidaritatea acestor cinci ţări cu naţiunea georgiană care a fost victima agresiunii", a subliniat Kaczynski, înainte să plece din Varşovia. "Rusia şi-a arătat încă odată faţa, adevărata faţă", a continuat el.

Ţări care aparţin UE, Polonia şi cele trei state baltice, care s-au aflat în sfera de influenţă a Moscovei timp de 50 de ani, militează pentru o poziţie dură faţă de Rusia. Într-o declaraţie comună, preşedinţii celor patru state au acuzat sâmbătă Rusia că ar conduce o "politică imperialistă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici