Teheranul şi marile puteri au ajuns la un acord privind programul nuclear iranian

Teheranul şi cele şase puteri mondiale au ajuns marţi la un acord privind programul nuclear iranian, au declarat surse iraniene şi occidentale, relatează Sky News.

1035 afișări
Imaginea articolului Teheranul şi marile puteri au ajuns la un acord privind programul nuclear iranian

Teheranul şi marile puteri au ajuns la un acord privind programul nuclear iranian (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Un diplomat iranian a declarat pentru Reuters că Teheranul a primit garanţii privind reducerea sancţiunilor internaţionale care îl vizează, în schimbul limitării programului său nuclear.

"Toată munca grea a dat rezultate şi am încheiat un acord. Dumnezeu să binecuvânteze poporul nostru", a adăugat acesta.

Acordul a fost confirmat de asemenea de un diplomat occidental pentru agenţia Associated Press.

Miniştrii de Externe ai celor şase puteri (Marea Britanie, China, Franţa, Germania, Rusia şi Statele Unite) şi omologul lor iranian se vor întâlni la Viena la ora locală 10.30 (11.30, ora României) pentru a ratifica acordul, a cărui finalizare a durat luni de zile. Ulterior, ei urmează să susţină o conferinţă de presă în capitala Austriei pentru a prezenta detaliile.

Televiziunea de stat iraniană a relatat că Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, şi ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, vor citi o declaraţie comună la prânz.

Potrivit unor surse, acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii oricând doresc.

În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu.

Analiştii afirmă că lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea fi criticată de opozanţii acordului şi i-ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei.

O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani.

În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restaurarea sancţiunilor în termen de 65 de zile, potrivit Reuters.

Teheranul şi marile puteri au participat la negocieri maraton în ultimele două săptămâni, la nivel ministerial, pentru a rezolva o dispută veche de 12 ani privind ambiţiile nucleare ale Iranului.

Occidentul suspectează de mult timp Iranul că vrea să construiască o bombă nucleară, în timp ce Teheranul susţine că programul său nuclear are scopuri pur civile.

Sancţiunile impuse Iranului de Occident, inclusiv restricţiile privind vânzările de petrol, au afectat economia ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici