Televiziunea publică iraniană difuzează mărturii ale unor "manifestanţi influenţaţi de Occident"

Postul public iranian de televiziune a difuzat marţi mărturii ale unor persoane prezentate ca fiind manifestanţi, care au afirmat că au fost antrenate de instituţii media precum BBC sau Vocea Americii pentru a participa la violenţele care se desfăşoară de zece zile la Teheran.

19 afișări
Imaginea articolului Televiziunea publică iraniană difuzează mărturii ale unor "manifestanţi influenţaţi de Occident"

Televiziunea publică iraniană difuzează mărturii ale unor "manifestanţi influenţaţi de Occident" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O femeie cu faţa acoperită, care purta o pelerină şi un fular negru, a menţionat că a participat la revolte alături de fiul său "influenţaţi de Vocea Americii şi de BBC".

"Tot acest climat a fost provocat de BBC. Fiul meu a ascuns o grenadă în rucsac şi a vrut să arate să este mai puternic decât ceilalţi", a declarat ea, potrivit postului public iranian de televiziune.

Într-o altă mărturie, un bărbat a declarat că a profitat de violenţe pentru a comite mai multe furturi, înainte de a fi reţinut.

"Am profitat alături de fratele meu de situaţie pentru a fura din magazine şi a jefui oamenii", a precizat el.

Un alt bărbat a explicat că a acţionat "sub influenţa Vocii Americii".

Manifestaţiile de contestare a realegerii preşedintelui în exerciţiu s-au soldat cu moartea a cel puţin 17 persoane şi rănirea altor 100, în timp ce sute de persoane au fost reţinute după anunţarea rezultatelor, la 13 iunie.

Ministerul iranian de Externe a acuzat săptămâna trecută presa occidentală că este "purtătorul de cuvânt" al "insurgenţilor" şi a avertizat că aceşti "inamici" vor fi "făcuţi şah mat".

Odată cu izbucnirea acestor mişcări de stradă, presa străină nu a putut participa la aceste evenimente care nu sunt specifice "programului" Ministerului Culturii.

Mai mulţi jurnalişti care lucrează pentru instituţii media străine au fost expulzaţi din Iran.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici